Језиорак

Од Википедија — слободната енциклопедија

Језиорак е езеро во северозападна Полска . Језиорак е најдолго езеро во Полска и е шесто место по површина. Постојат многу острови на езерото. Најголеми се Голема Жулава (Wielka Żuława) и Голем Буковјец (Wielki Bukowiec). Езерото е поврзано со каналот Елблас. Бреговите се пошумени - северните високо и јужните ниско.

На езерото се наоѓа селото Илава

Језиорак

Езерото се протега во правец север-југ, во средниот дел се витка и го менува правецот на североисток, а потоа кон северозапад. Во централниот дел, Језиорак се шири. Постојат неколку острови во продолжениот дел. Реката Илавка се издвојува од јужниот дел на езерото.

Фауна[уреди | уреди извор]

Езерото е многу богато со животински свет. На езерото има над 10 видови риби. Исто така, има многу птици кои гнездат на езерото (има околу 15 видови). Покрај рибите на езерото, има и ракови и жаби.

Фото галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Најголемите езера во Полска

Надворешни врски[уреди | уреди извор]