Јапонска загатка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Јапонска тајна кутија за загатки
Јапонска кутија за накит Yosegi

На англиски јазик, изразот „ јапонска загатка “ обично се однесува на логички загатки, кои (барем во минатото) биле повеќе популарни во Јапонија отколку на Запад, каде доминираат игри со зборови .

Најголемиот издавач на загатки во Јапонија во моментов е Николи ; видете ја придружната статија за повеќе информации.