Тврдина Брод

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Тврдина Брод
Tvrđava Brod
Општи информации
Град Славонски Брод
Земја Хрватска


Тврдината Брод се наоѓа во градот Славонски Брод, во Хрватска, покрај реката Сава. Оваа тврдина била изградена во 18 век, во времето кога овие простори биле под власт на Австрија, а целта на изградбата била фактот што градот се наоѓал помеѓу границата на Австрија и Османлиската империја. Оваа тврдина е една од најголемите во Хрватска, па на големина се споредува со Диоклецијанската палата.