Срце на темнината

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


„Срце на темнината“  
Blackwood's Magazine - 1899 cover.jpg
'Срцето на темнината' во издание на Blackwood’s Magazine.
Автор Џозеф Конрад
Наслов на
оригиналот
Heart of Darkness
Земја Обединето Кралство
Јазик англиски
Жанр(ови) роман
Издавач Blackwood's Magazine
Издадена февруари 1899
Медиум печатен
Следна Лорд Џим (1900)“

Срце на темнината (1899) е роман од Џозеф Конрад. Романот го обработува ликот Чарлс Марлоу и неговата работа како транспортер на слонова коска во регионот на реката Конго во Африка. Книгата ја обработува врската меѓу цивилизациското наспроти варварското, како и можноста на опстојувањето на империјализмот врз основа на колонијализмот и расизмот. Првично, книгата била објавена во три серии во списанието Блеквудс. Книгата е преведена на голем број светски јазици. „Срце на темнината“ е една од најуспешните книги на Конрад.

Позадина[уреди]

Околу осум и пол години пред да ја напише книгата, Конрад бил назначен да служи во белгиската траговска компанија, односно да биде капетан на еден параброд во реката Конго. По неговото пристигнување на реката Конго, тој увидел дека бродот бил оштетен и требало да се поправа. Сепак, веќе следниот ден тој се упатил по реката со друг параброд со друг капетан. Кога за време на патувањето капетанот се разболел, Конрад ја презел улогата на капетан. За време на ова служење, Конрад се разболел и се вратил во Европа.

Приказната била објавена во три дела, односно како серијал од три дела во месеците февруари, март и април 1899 година во списанието Блеквудс (Blackwood's Magazine). Во 1902 година расказот „Младост“ бил вклучен во книгата „Срце на темнината“.

Сиже[уреди]

Марлоу патувајќи со брод на реката Темза, започнува да ја раскажува приказната за тоа како влегол во темниот континент, Африка. Никој не сака да го слуша но сепак тој продолжува со раскажувањето. Желбата да оди во Африка му се исполнува кога е повикан да биде замена за починатиот капетан на бродот, и тој го зазема неговото место. Патувајќи долж реката тој го открива однесувањето на белите луѓе кон жителите таму, кои биле експлоатирани така да речам од страна на дојденците. Во еден момент тој е нападнат од домородното население, но мистериозно како што се појавиле така и исчезнуваат. Наскоро Марлоу открива дека Курт, кој треба да го вратата назад во Англија, го наредил нападот од страна на домородците за да не го вратат...[1]

Наводи[уреди]

Литература[уреди]

Поврзано[уреди]

Надворешни врски[уреди]