Кирилични бројки

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Бројни системи кај разни народи и култури
Индоарапски бројки
Западноарапски
Источноарапски
Индиско семејство
Бурмански
Кмерски
Монголски
Тјаландски
Источноазиски бројки
Јапонски
Кинески
Суџоу
Корејски
Виетнамски
Стапчиња
Азбучни бројки
Абџадски
Арјабатини
Ерменски
Етиопски
Грчки
Кирилични
Хебрејски
Други системи
Егејски
Атички
Вавилонски
Брамански
Египетски
Етрурски
Ескимски
Мајански
Кипу
Римски
Поле со урни
Положбени системи по основа
Декадни (10)
1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 12, 16, 20, 30, 36, 60 повеќе…

Кириличните бројки биле систем на нумерација врз основа на старословенската кирилица, употребувана кај јужните и источните словени. Овој систем се употребувал во Русија сѐ до 1700-тите кога Петар Велики ја заменил со индо-арапскиот броен систем.

Системот бил квазидекаден, заснован на јонскиот броен систем и се пишувал со соодветни графеми од кирилицата. Секоја единица (1, 2, ... 9) имала своја буква, како и секоја десетка (10, 20, ... 90) и секоја стотка (100, 200, ... 900). Броевите се запшишувале од лево на десно со исклучок на броевите од 11 до 19. Тие биле пишувани од десно на лево. Броевите се разликувале од текстот по тоа што врз нив се приододавало титло. Доколку бројот бил поголем од 1000, бил употребуван знакот за илјадници се пишувал пред бројката ҂ и по него се пишувал бројот на илјадницните со соодветните букви.

Slavic-numerals.jpg


Примери:

  • Slavic-numerals-1706.jpg - 1706
  • Slavic-numerals-7118.jpg - 7118 година по библиски стил, еднаква на 1610 н.е.)

Глаголските броеви работеле на сличен принцип, освен тоа што бројките се пишувале по глаголскиот абучен ред, а не по ред преземен од грчкото писмо.

Видете исто така[уреди]