Броен систем

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Бројни системи кај разни народи и култури
Индоарапски бројки
Западноарапски
Источноарапски
Индиско семејство
Бурмански
Кмерски
Монголски
Тјаландски
Источноазиски бројки
Јапонски
Кинески
Суџоу
Корејски
Виетнамски
Стапчиња
Азбучни бројки
Абџадски
Арјабатини
Ерменски
Етиопски
Грчки
Кирилични
Хебрејски
Други системи
Егејски
Атички
Вавилонски
Брамански
Египетски
Етрурски
Ескимски
Мајански
Кипу
Римски
Поле со урни
Положбени системи по основа
Декадни (10)
1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 12, 16, 20, 30, 36, 60 повеќе…

Броен систем е систем на запишување на броевите, како и математичката нотација за броевите, со употреба на графеми или симболи.

Постојат повеќе бројни системи од кои најпознати се: