Дванаесетпалечно црево

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Дванаесетпалечно црево
Tractus intestinalis duodenum.svg
Шематски дијаграм на гастроинтестиналниот систем, истакнувајќи го дванаесетпалечното црево.
Латински Intestinum duodenum
Греј p.1169
Артерија Inferior pancreaticoduodenal artery, Superior pancreaticoduodenal artery
Вена Pancreaticoduodenal veins
Нерв celiac ganglia, vagus
Прекурзор Foregut (1st and 2nd parts), Midgut (3rd and 4th part)
MeSH duodenum
Дорланди/Елзевиер Duodenum

Дванаесетпалечното црево е почетниот дел од тенкото црево во кој се излева варниот сок на панкреасот и жолчката. Кај луѓето има должина од 25-38 см и е поврзан со желудникот и празното црево.