Втор Њутнов закон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Вториот Њутнов закон е закон даден од англискиот физичар Исак Њутн, кој гласи: Промената на импулсот на телото во многу кус временски интервал, поделена со тој временски интервал, е еднаква на силата која дејствува на тоа тело.

Или, производот на масата на телото и неговото забрзување е еднаков на силата на која дејствува тоа тело:

F=ma