Алеф

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Алеф
Арапски Сириски Хебрејски Арамејски Феникиски
ا ܐ א Алеф Алеф
Фонемска репрезентација (МФА): ʔ
Позиција во азбуката: 1
Гематрија/Абџадска вредност: 1

Алеф — прва буква во голем број од семитските абџади (азбуки), меѓу кои феникиската Phoenician aleph.svg, сириската ܐ, хебрејската א и арапската ا.

Врз база на феникиската буква се создала грчката буква алфа, а потоа и кириличната а.

Потекло[уреди]

Зборот „алеф“ е западносемитски збор за „вол“ и формата на буквата потекнува од прасинајскиот глиф кој се базирал на египетскиот хиероглиф

F1

, кој прикажувал глава на вол.

Арапски јазик[уреди]

Буквата се пушува како ا, се именува како ألف или во транслитерација alif. Буквата е прва во арапското писмо и ги означува гласовите /aː/ или грлениот глас /ʔ/.


Местоположба во зборот: изолирана крајна средина почетна
Форма: ا ـا ـا ا

Хебрејски јазик[уреди]

Буквата се пишува како א, се именува како אָלֶף и се транскрибира како Aleph. Буквата го означува грлениот глас ([ʔ]), се користи за одделување две соседни самогласки во посебни слогови а на почетокот на зборот е тивок глас.

правописни варијации
различни фонтови ракописно хебрејско писмо Рашиево писмо
Serif Sans-serif Monospaced
א א א Hebrew letter Alef handwriting.svg Hebrew letter Alef Rashi.png

Сириски јазик[уреди]

Алаф
Syriac Eastern alap.svg Madnḫaya Alap
Syriac Serta alap.svg Serṭo Olaph
Syriac Estrangela alap.svg Esṭrangela Alap

Syriac letter shapes Alaph.PNG

Кодирање[уреди]

Карактер א ا ܐ 𐎀 𐤀
Уникодно име HEBREW LETTER ALEF ARABIC LETTER ALIF SYRIAC LETTER ALAPH SAMARITAN LETTER ALAF UGARITIC LETTER ALPA PHOENICIAN LETTER ALF ALEF SYMBOL
Кодирања дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1488 U+05D0 1575 U+0627 1808 U+0710 2048 U+0800 66432 U+10380 67840 U+10900 8501 U+2135
UTF-8 215 144 D7 90 216 167 D8 A7 220 144 DC 90 224 160 128 E0 A0 80 0 144 142 128 Шаблон:UTF-8/4 90 8E 80 0 144 164 128 Шаблон:UTF-8/4 90 A4 80 226 132 181 E2 84 B5
UTF-16 1488 05D0 1575 0627 1808 0710 2048 0800 55296 57216 D800 DF80 55298 56576 D802 DD00 8501 2135
Бројчена вредност на карактери א א ا ا ܐ ܐ ࠀ ࠀ 𐎀 𐎀 𐤀 𐤀 ℵ ℵ
Именски карактери ℵ

Поврзано[уреди]

Наводи[уреди]

Хебрејска азбука
א    ב    ג    ד    ה    ו
ז    ח    ט    י    כך
ל    מם    נן    ס    ע    פף
צץ    ק    ר    ש    ת
Историја · Кирилизација
Никкуд · Дагеш · Гематрија
Кантилација · Нумерација