Workflow

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Workflow се состои од низа од поврзани чекори. Тоа е секвенца од операции доделени за работа на едно лице, на група или на организација. Workflow може да се види како апстракција на вистинската работа. За контрола на цели, workflow може да биде цел на вистинската работа под избран аспект, на таков начин што служи како виртуелна претстава на вистински работа. Концептите на workflow се тесно поврзани со другите концепти кои се користат за опишување на организационата структура, како што се силоси, функции, тимови, проекти, политики и хиерархии. Терминот workflow во компјутерското програмирање се користи за да се опфати интеракцијата помеѓу луѓето и компјутерите.

Workflow management system[уреди | уреди извор]

Workflow management system е компјутерски систем кој управува и дефинира серија на задачи во рамки на една организација со цел да произведе конечен исход или резултати. Workflow management system овозможува да се дефинираат различни workflows за различни видови на задачи или процеси. Така, на пример, во производството, дизајн документ може да биде автоматски да се проследи од дизајнерот до техничкиот директор преку инженерот за производство. Во секоја фаза од workflow, еден поединец или група е одговорен за специфична задача. Штом задачата е завршена, workflow софтверот осигурува дека лицата одговорни за наредната задача се известени и дека ги добиле податоците кои им се потребни за да се изврши нивната фаза од процесот. Workflow management system, исто така, автоматизира непотребни задачи, обезбедува следење на недовршени задачи и може да се контрола на автоматизирани процеси во прилог на замена на хартија.

Примери[уреди | уреди извор]

Следните примери прикажуваат различни видови на workflows во различни контекси:

  1. Во воена планирање, "концепт на работење" ги дефинира типовите на мисија.
  2. Во машина-продавници, продавници и протокот на продавници, протокот на дел преку разни обработувачки станици е workflow.
  3. Осигурување е пример на интензивни информациски, документ-управуван тек на работа.
  4. Википедија уредување е пример на стохастички тек на работа.
  5. Системот Getting Things Done е модел на лично работно управување за информациони работници.
  6. Во глобалниот развој на софтвер, концептот на follow-the-sun се опишува процесот на пренос на недовршени работи низ часовните појаси.
  7. Во научните експерименти, целокупниот процес (задачи и проток на податоци) може да се опише како Directed Acyclic Graph (ДАГ).

Workflow Апликација[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Workflow апликација.

Постојат многу софтверски системи за поддршка на Workflow. Таквите системи извршуваат задачи како на пример автоматско насочување, делумно автоматизирање на процесите и интеграција помеѓу различни функционални софтверски апликации и хардверски системи.