Packet Tracer

Од Википедија — слободната енциклопедија

Packet Tracer е Cisco насочувач емулатор кој може да се користи во тренизни и образование, но исто така може да се користи и во истражување за прости симулации на компјутерска мрежа. Алатката е создадена од Cisco Системите и е доделена за бесплатна достава до факултетите, студентите кои учествуваат вво програмата на Cisco Академијата. Целта на Packet Tracer е да им понуди на студентите и професорите алатка преку која може да се научат принципите на мрежата како и посебни вештини од Cisco технологијата.

Packet Tracer верзии[уреди | уреди извор]

Моменталната верзија на Packet Tracer е 5.3.1 и може да се преземе од страницата на Packet Tracer. Софтверот може да биде користен само од Cisco Netacad студенти и факултети. Верзијата 5.3.1 е слободна за Windows и GNU/Linux оперативните системи.

Системски побарувања[уреди | уреди извор]

  • CPU: Intel Pentium 300 MHz or equivalent
  • COS: Microsoft Windows 2000, Windows XP, Vista Home Basic, Vista Home Premium, Fedora 7, or Ubuntu 7.10
  • CRAM: 96 MB
  • CStorage: 250 MB of free disk space
  • CScreen resolution: 800 x 600 or higher
  • CMacromedia Flash Player 6.0 or higher

Packet Tracer одлики[уреди | уреди извор]

Моменталната верзија на Packet Tracer поддржува низа од симулирани апликациски протоколи, како и од основно насочување со RIP, OSPF и EIGRP до опсегот што е баран од моменталниот CCNA наставен план. Додека Packet Tracer тврди дека овозможува реалистична симулација од функционална мрежа, апликацијата сама по себе содржи прилично мал број на опции кои може да се пронајдат во актуелниот хардер на моменталниот Cisco IOS. Така да Packet Tracer не е погоден за моделирање на продукциски мрежи. Со презентацијата на верзијата 5.3 повеќе нови опции се додадени, вклучувајчи BGP. BGP не е дел од CCNA наставниот план тој е дел од CCNP наставниот план.

Користење во образование[уреди | уреди извор]

Packet Tracer се користи од мрежната Cisco академија каде што студентите работат и учат за добивање на CCNA сертификат. Порати границите во функционалноста, Cisco академијата ги користи само за наставна цел, а не како замена на Cisco насочувачи и разделни кутии.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]