P-гликопротеин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ATP binding cassette subfamily B member 1
MDR3 3g5u.png
Идентификатори
СинонимиABCB1ATP-binding cassette sub-family B member 1doxorubicin resistanceATP-binding cassettesub-family B (MDR/TAP)member 1P-glycoprotein 1ATP-dependent translocase ABCB1colchicin sensitivityphospholipid transporter ABCB1multidrug resistance protein 1P glycoprotein
External IDsGeneCards: [1]
RNA expression pattern
PBB GE ABCB1 209993 at fs.png

PBB GE ABCB1 209994 s at fs.png
More reference expression data
Orthologs
ВидовиЧовекГлушец
Entrez
Ensembl
UniProt
RefSeq (mRNA)

n/a

n/a

RefSeq (protein)

n/a

n/a

Location (UCSC)n/an/a
PubMed searchn/an/a
Википодатоци
View/Edit Human

P-гликопротеин (скратено P-gp) е важен протеин на клеточната мембрана кој испумпува многу страни супстанции надвор од клетката. Тој претставува ATP-зависна ефлукс пумпа со широк спектар на супстратна специфичност. Го има кај животните, габите и бактериите, и најверојатно се развил како заштитен механизам против штетните супстанции.

P-gp бил откриен во 1971 година од Виктор Линг.

Наводи[уреди | уреди извор]