Orc (програмски јазик)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Orc
Парадигма:напоредна, неодлучна
Прво појавување:2004
Дизајнирано од:Џајадев Мисра
Развивач:Џајадев Мисра, Вилијам Кук, Дејвид Кичин, Ејдријан Куарк, Џон Тајвисен, Артур Питерс, и други
Под влијание на:Haskell, ML, Oz, Smalltalk, Pict
Лиценци:New BSD License
Веб страница:orc.csres.utexas.edu

Orc е напореден, неодлучлив сметачки програмски јазик создаден од Џајадев Мисра на Тексашкиот универзитет во Остин.

Orc обезбедува еднообличен пристап до сметачки услуги, вклучувајќи дистрибуирана комуникација и манипулација со податоци, преку мрежни страници. Користејќи четири едноставни напоредни примитиви, програмерот го оркестрира повикувањето на страниците за да се постигне целта, истовремено управувајќи со прекините, приоритетите и откажувањата.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Misra, Jayadev (2005). „Computation Orchestration“. Во Broy, Manfred; Grünbauer, Johannes; Harel, David; Hoare, Tony (уред.). Engineering Theories of Software Intensive Systems. NATO Advanced Study Institute on Engineering Theories of Software Intensive Systems. NATO Science Series. 195. Marktoberdorf, Germany: Springer. стр. 285–330. doi:10.1007/1-4020-3532-2_10. ISBN 978-1-4020-3530-2.
  • Hoare, Tony; Menzel, Galen; Misra, Jayadev (2005). „A Tree Semantics of an Orchestration Language“. Во Broy, Manfred; Grünbauer, Johannes; Harel, David; Hoare, Tony (уред.). Engineering Theories of Software Intensive Systems. NATO Advanced Study Institute on Engineering Theories of Software Intensive Systems. NATO Science Series. 195. Marktoberdorf, Germany: Springer. стр. 331–350. doi:10.1007/1-4020-3532-2_11. ISBN 978-1-4020-3530-2.
  • Misra, Jayadev (2004). A Programming Model for the Orchestration of Web Services. Software Engineering and Formal Methods. Beijing, China: IEEE. стр. 2–11. doi:10.1109/SEFM.2004.1347498. ISBN 0-7695-2222-X.
  • Kitchin, David; Cook, William R.; Misra, Jayadev (2006). Baier, Christel; Hermanns, Holger (уред.). A Language for Task Orchestration and Its Semantic Properties. Concurrency Theory. Lecture Notes in Computer Science. 4137. Bonn, Germany: Springer. стр. 477–491. doi:10.1007/11817949_32. ISBN 978-3-540-37376-6.
  • Misra, Jayadev; Cook, William R. (March 2007). „Computation Orchestration: A Basis for Wide-Area Computing“. Software & Systems Modeling. 6 (1): 83–110. doi:10.1007/s10270-006-0012-1. ISSN 1619-1366.
  • AlTurki, Musab; Meseguer, José (2007). Real-Time Rewriting Semantics of Orc. Principles and Practice of Declarative Programming. Wroclaw, Poland: ACM. стр. 131–142. doi:10.1145/1273920.1273938. ISBN 978-1-59593-769-8. Посетено на 2015-04-14.
  • Rosario, Sidney; Kitchin, David; Benveniste, Albert; Cook, William; Haar, Stefan; Jard, Claude (2007). Dumas, Marlon; Heckel, Reiko (уред.). Event Structure Semantics of Orc. Web Services and Formal Methods. Lecture Notes in Computer Science. 4937. Brisbane, Australia: Springer. стр. 154–168. doi:10.1007/978-3-540-79230-7_11. ISBN 978-3-540-79229-1.
  • Wehrman, Ian; Kitchin, David; Cook, William R.; Misra, Jayadev (2006). „A Timed Semantics of Orc“. Theoretical Computer Science. 402 (2–3): 234–248. doi:10.1016/j.tcs.2008.04.037. ISSN 0304-3975.
  • Cook, William; Misra, Jayadev (2008). „Structured Interacting Computations“. Во Wirsing, Martin; Banâtre, Jean-Pierre; Hölzl, Matthias; Rauschmayer, Axel (уред.). Software-Intensive Systems and New Computing Paradigms: Challenges and Visions. Lecture Notes in Computer Science. 5380. Springer. стр. 139–145. doi:10.1007/978-3-540-89437-7_9. ISBN 978-3-540-89436-0.