Nokia

Од Википедија — слободната енциклопедија

Nokia (транскрипција: Нокиа) — финска мултинационална комуникациска корпорација ,со седиште во Кејланјеми,Еспу, соседен град на главниот град на Финска,Хелсинки.Нокиа се занимава со производство на мобилни телефони , спојување на Интернетот со комуникациските индустрии,со 132,000 вработени во 120 земји,продажни салони во повеќе од 150 земји,и глобален годишен приход од повеќе од 42 билиони евра, и оперативен профит од 2 милијарди евра како во 2010.Таа е најголемиот производител на мобилни телефони: нејзината глобална девиза на берзата беше 23% во втората половина на 2011та година.Предвидената поделба на споениот маркет на мобилен телефон беше 31% во четвртата четвртина ,во споредба со оние 38% во третата четвртина во 2010 година.Нокиа,произведува мобилни телефони за секој поголем маркетиншки сегмент и протокол,вклучувајќи ги GSM, CDMA, and W-CDMA (UMTS).Нокиа,исто така нуди и интернет услуги како што се апликации,игри,музика,мапи,медија и праќање на пораки преку ОВИ (Ovi). Заедничкиот потфат на Нокиа со Сименс,и мрежата на Нокиа Сименс,произведува опрема за телекомуникациска мрежа, решенија и услуги. Исто така,Нокиа се занимива и со користење информациите на бесплатната дигитална мапа ,и навигациски услуги со помош на нивниот целосен сопствен спореден уред Навтег (Navteq). Нокиа,има страни за истражување и развој, производство и продажба во неколку земји: како во декември 2010 година, Нокиа имаше присуство на R&D во 16 земји,и вработи 35,870 луѓе во секторот на истражување и развој, претставувајќи 27 проценти од вкупната работна сила.Истражувачкиот центар Нокиа,основан во 1986 година,е индустриската истражувачка единица на Нокиа која се содржи од 500 истражувачи, инженери и научници,и има неколку страни во неколку земји : Финска, Кина,Индија,Кенија,Швајцарија,Обединетото Кралство и САД. Покрај нејзините истражувачки центри,во 2010та година,Нокиа основа и е сопственик на INdT- Нокиа-Институтот за технологија , R&D институтот кој се наоѓа во Бразил.Нокиа работи со вкупно 9 произведувачки индустриски капацитети со седиште во Сало, Финска ; Манаус,Бразил;Кљуј,Романија;Бејлинг и Донгуган ,Кина;Комаром ,Унгарија;Кенај ,Индија; Рејноса ,Мексико; и Масан,Ј ужна Кореја;. Фабриката на Нокиа во Кљуј беше запленета од романската Влада во ноември 2011-тата година,за да ја заштити продажбата на средства,каде Нокиа имаше долг од 10 милиони американски долари. Индустрискиот оддел за дизајн на Нокиа има седиште во Сохо,во Лондон,Велика Британија со значајни сателитски канцеларии во Хелсинки,Финска и Калабасас, и Калифорнија во САД. Нокиа е јавна компанија со ограничена одговорност,која се наоѓа на списокот на берзата акции на Хелсинки,Франкфурт и Њујорк.Нокиа,игра доста голема улога во економијата на Финска,засега таа е најголемата финска компанија, која сочинува третина од пазарната капитализација на Хелсиншката берза (OMX Helsinki),како во 2007 година, посебна ситуација за индустрирана земја.Таа е доста важен работодавец во Финска,и неколку помали компании прераснаа во големи како нејзини партнери и кооперанти.Во 2009 година, Нокиа придонесе 1,6 % за финскиот БДП , и во 2006-тата година бори 16% на фински извози. Брендот Нокиа,вреден 25 билиони американски долари,е рангиран како 14тиот највредниот глобален бренд во Интребренд/ Бизнис Вик (Interbrand/BusinessWeek ) , списокот на најдобрите глобални брендови во 2011тата година.Нокиа е 14-тиот рангиран корпорациски бренд во Европа (како во 2011-тата година), 8-та најинзвонредна компанија за мрежа о други комуникациски средства ширум светот, во списокот на Фортјун-Најинзвонредните компании за 2011 година,и 143-та како најголема компанија,според приходот на списокот на Фортјун Глобал 500 за 2011-тата година.Во јули 2010-тата година, Нокиа прикажа извештај на паѓање на профитот за 40%,што се претвори во загуба на 487 милиони евра во Q2 2011-тата.Во глобалното соперништво на smartphone, Нокиа го зазема третото место во 2011та година, веднаш зад Самсунг и Ејпл. На 11 февруари 2011-тата година, Нокиа соопшти партнерство со Мајкрософт,каде сите идни телефони на Нокиа ќе поддржуваат операциски систем на Виндоус телефон (WP7). На 26 октомври 2011-тата година, Нокиа го претстави својот прв WP7.5 телефон,со телефонски слушалки Лумија 710 и 800. Куќата Нокиа, главната канцеларија на Нокиа сместена во заливот на Финска во Кејланџеми ,Еспу, беше изградена помеѓу 1995-тата и 1997-тата година.Работно место кое брои повеќе од 1,000 вработени во Нокиа. Претходниците на модерната Нокиа беа компанијата Нокиа (Nokia Aktiebolag),Финскиите Finnish Rubber Works Ltd (Suomen Gummitehdas Oy),и Финските Cable Works Ltd (Suomen Kaapelitehdas Oy). Историјата на Нокиа започнува кога во 1865-тата година рударскиот инженер Фредрик Идестам, основал подна дрвена целулозна маса во банките на Тамеркоски во градот Тампере,во југозападна Финска во Руската Империја,и започнал со производство на хартија.Во 1868 година, Идестам изградил уште една фабрика близу градот на Нокиа, петнаесет километри ( девет милји) западно од Тампере до реката Нокианвирта која имала подобри избори за производство на хидро моќ.Во 1871 година, Идестам,со помош на својот близок пријател Лео Мечелин, ја преименувал и трансформирал неговата компанија во компанија за акции,од каде доаѓа и компанијата Нокиа,чие име е сè уште познато и денес.

Кон крајот на XIX век, желбите на Мечелин да се прошири во бизнисот на електрицитет,најпрво беа попречени од страна на Идестам.Како и да е,пензионирањето на Идестам од менаџментот на компанијата во 1896-тата година,му дозволи на Мичелин да стане претседател на компанијата (од 1898 до 1914),и продаде највеќе акционери на неговите планови, воедно реализирајќи ја и својата визија.Во 1902 година,во своите бизнис активности,Нокиа ја додаде и генерацијата на електрична енергија.

Индустриски конгломерат

Во 1898 година,Едуард Полон,ги основа финските Rubber Works, производител на галоши и други гумени производи,кои подоцна станаа гумениот бизнис на Нокиа.На почетокот на 20 век, Rubber Works ,ги основа своите фабрики близу градот на Нокиа,и започнаа да ја користат Нокиа како нивен бренд производ.Во 1912 година, Арвид Викструм ги основа Finnish Cable Works, производител на телефон, телеграф и електрични кабли, и основањето на каблите Нокиа и електронските бизниси.Кон крајот на 1910-тите, кратко после првата светска војна, компанијата Нокиа беше речиси пред банкрот.За да се осигура континуитетот на снабдувањето на електрична енергија од генераторите на Нокиа, Finnish Rubber Works се здоби со бизнисот на банкротираната компанија.Во 1922 година, , Finnish Rubber Works се здобија со Finnish Cable Works .Во 1937 година, Вернер Векмен, спортски борач и првиот фински олимпиец кој освоил златен медал, стана претседател на Finnish Cable Works, после 16 години како технички директор.По втората светска војна, Finnish Cable Works , ја снабди со кабли Советскиот Сојуз,како дел од финските воени подготовки.Ова,и даде добра подлога на компанијата понатамошната трговија. Трите компании,кои беа заедно поседувани уште од 1922 година, беа едногласни за да формираат нов индустриски конгломерат,Нокиа корпорејшн во 1967 година,и го поплочи патот за иднината на Нокиа како идна глобална корпорација.Новата компанија,беше инволвирана о многу индустрии, произведувајќи во исто време други хартиени производи,коли и гуми за велосипеди, обувки ( вклучувајќи и гумени чизми),комуникациски кабли,телевизии и други електрики,лични сметачи ,генерација на електрична машинерија, роботи , кондезатори , воени комуникации и опрема ( како што е направата the SANLA M/90 и М61 гас маската за Финската Армија,пластики,алуминиуми и хемикалии. Секој оддел за бизнис имаше свој директор кој поднесуваше извештај на првиот претседател на Нокиа Корпорејшн ,Бјорн Вестерлунд.Како претседател на Finnish Cable Works, тој беше одговорен за основањето на првиот оддел за електроника во компанијата во 1960-тата година, сеејќи ги семињата за иднината на Нокиа во телекомуникациите. Во 1990-тите ,компанијата реши да да ги напушти потрошувачките електроники ,и да се фокусира на најбрзо растечките сегменти во телекомуникациите.Нокијан Тајрс ( ориг.Nokian Tyres) , производител на гуми,се раздели од Нокиа Корпорејшн ,за да формира негова сопствена компанија во 1988 година,и две години подоцна Нокјан Футвер (Nokian Footwear), производитело на гумени чизми, беше основан.За време на останатите години на 1990-тите, Нокиа се откажа самата од сите нејзини не телекомуникациски бизниси.

Ерата на телекомуникацијата (Телекомуникациската ера) Семињата на моменталната инкарнација на Нокиа,беа посеани со основањето на секторот за електроника на кабловската дивизија во 1960-тата година,и со производството на нејзиниата прва електрична направа во 1962 година : пулсирачки анализатор,дизајниран за употреба во атомските централи.Во 1967 година, тој сектор беше одвоен во сопствена дивизија, и започна со производство на сопствени телекомуникациски опреми.Главниот претседател на беше Бјорн Нејл Вестерлунд (1912-2009) ,кој го основа секторот за електроника ,и го водеше цели 15 години.

Опрема за мрежирање Во 1970-тите,Нокиа стана повеќе инволвирана во индустријата на телекомуникации соо развојот на Nokia DX 200, дигитална замена за телефонските размени. Nokia DX 200 стана ненаситникот за работа во одделот за мрежната опрема.Нејзината модуларна и флексибилна архитектура, им овозможи развој на различни менувачки производи.Во 1984 година, беше започнат развој на верзија на замена на мрежата за Нордичката Мобилна телефонија . За кратко,во 1970-тите , производството на мрежната опрема на Нокиа,беше разделена во Telefenno, компанија водена од матичната корпорација,и од компанија водена од државата Финска.Во 1987 година, државата ги продаде нејзините акции на Нокиа ,и во 1992 година името беше сменето во Нокиа Телекомуникејшнс (Nokia Telecommunications) .

Во 1970-тите и во 1980-тите ,Нокиа ја создаде направата со системот на праќање на пораки Sanomalaitejärjestelmä , дигитална , портабилна направа за кодирање на пораки,за финските одбранбени сили.Моменталната основна единица на одбранбените сили е Sanomalaite M/90 (SANLA M/90).

Првите мобилни телефони Технологиите кои претходат на системите на модерната мобилна телефонија се различни "0G"- стандарди на мобилната радио телефонија. Нокиа,произведува комерцијални и некои воени радио мобилни технологии уште од 1960-тите години, иако овој дел на компанијата беше продаден еднаш ,пред подоцнежната рационализација на компанијата.Уште од 1964 година, Нокиа го создаде ВХФ радио заедно со Салора Ој. Во 1966 година, Нокиа и Салора започнаа со развивање на АРП стандардот,или во превод мобилна радио телефонија за во автомобил,и првата јавна мобилна телефонија во Финска.Започна во употреба во 1971 година ,и нудеше 100% покриеност во 1978 година. Во 1979 година, соединувањето на Нокиа и Салора,резултираше со основањето на Мобира Ој.Мобира започна со развивање на мобилни телефони за нордичката мобилна телефонија, мрежен стандар, првата генерација, првиот целосен автоматски мобилен систем кој започна со своето работење во 1981 година.Во 1982 година ,Мобира го претстави на пазарот својот прв автомобилски телефон,Сенаторот Мобира за мрежите на нордичката мобилна телефонија. Нокиа ја купи Салора Ој во 1984 година,и сега ја поседува 100% компанијата, и го смени името на компанијата во Нокиа-Мобира Ој.Токи-вокито Мобира, создадено во 1984 година,беше едно од првите светски преносливи телефони,Мобира Ситимен 900 за нордијската мрежа -900,( кој,споредено со нордисјката мрежа -450,нудеше подобар сигнал.).Додека Мобира Сенатор од 1982 година тежеше 9,8 кг, а Толкмен само 5 кг, Мобира Ситимен тежеше само 800 грама, каде само батеријата чинеше 24,000 фински марки( околу 4,560 евра).Покрај големата цена, првите телефони беа речиси зграпчени од рацете на продавачите.Мобилниот телефон во тоа време,значеше и статусен симбол. Мобилните телефони на Нокиа, добија голем публицитет во 1987 година, кога советскиот водач Михаил Горбачов беше сликан како го користи телефонот Мобира Ситимен,за да се јави од Хелсинки до неговиот министер за комуникација во Москва.Ова,му даде и прекар на телефонот „Горба“. Во 1988 година Јорма Нијемниен,поднесувајќи оставка од ЦЕО на мобилната единица, заедно со уште двајца вработени од единицата, основа сопствена мобилна компанија ,Бенефон Ој (оттогаш преименувана во ГеоСентрик).Една година подоцна,Нокиа Мобира Ој,стана Нока мобилни телефони. Инволвираноста во Глобалниот систем за мобилни телекомуникации (ГСМ) Нокиа беше еден од клучните развивачи на ГСМ,втората генерација на мобилна технологија која би можела да сноси податоци исто како и звучниот сообраќај.Нордичката мобилна телефонија, првиот светски мобилен стандард кој го овозможи меѓународниот роаминг, докажа вредно искуство за Нокиа за нивното блиско учество во развивањето на ГСМ ,кое беше усвоено во 1987 година како нов европски стандард за дигитална мобилна технологија. Нокиа го достави нејзиниот прв ГСМ на финскиот оператор Радјолинја (Radiolinja ) во 1989 година.Првиот светски ГСМ повик беше направен на 1 јули, 1991 година во Хелсинки, Финска низ заштитната мрежа на Нокиа,од тогашниот премиер на Финска Хари Холкери,употребувајќи прототип на Нокиа ГСМ телефон.Во 1992 година,првиот ГСМ телефон, Нокиа 1001, беше пуштен на пазарот.Нокиа 1001 сè уште го немаше внесено карактеристичниот звук на Нокиа –Нокиа Тјун (Nokia tune ) .Како мелодија,беше вметната во 1994 година со Нокиа 2100 сериите. Висококвалитетните говорни повици на ГСМ ,лесниот меѓународен роаминг и поддршката за новите услуги како што се пишувањето на текстуалните пораки (СМС) , ги постави темелите за светскиот напредок во употребата на мобилни телефони. ГСМ започна да доминира во мобилната телефонија во 1990-тите , во средината на 2008 година, броејќи околу речиси три билион мобилни телефони корисници во светот,со повеќе од 700 мобилни оператори низ 218 земји и територии.Новите поврзаности се дадени на проценка од 15 во секудна ,или 1,3 милиони дневно.

Лични сметачи и ИТ опрема Во 1980-тите, компјутерскиот оддел на Нокиа,произведе серија на лични сметачи наречени Микро Мико (MikroMikko) .Микро Мико беше обидот на Нокиа да влезе на пазарот на компјутерскиот бизнис. Првиот модел, Микро Мико 1,беше пуштен во продажба на 29 септември,1981 година, во исто време кога беше пуштен во продажба и првиот ИБМ ПС (IBM PC ) . Како и да е, одделот за персонални комјутери беше продаден на британските ICL , во 1991 година,кои подоцна станаа дел од Фуџитцу (Fujitsu ) . Микро Микко остана како заштитен знак на ICL , и подоцна на Fujitsu. Меѓународно, серијата на Микро Мико, беше продаван од Fujitsu како ErgoPro.

Fujitsu,подоцна ги трансформираше своите персонални компјутерски операции во to Fujitsu Siemens Computers, каде ја затворија единствената фабрика во Еспу, Финска ( во предградието Кило,каде компјутерите се произведуваат уште од 1960-тите ) на крајот од март 2000-тата година, прекинувајќи го големото производство на компјутери во земјата. Нокиа е уште позната и по висококвалитетните CRT и TFT LCD екрани за ПС и поголема системска апликација. Бизнисот со производите на Нокиа Дисплеј беше продаден на ViewSonic во 2000 година. Во состав на личните сметачи и екрани, Нокиа произведуваше ДСЛ модеми ,и дигитални сет-топ кутии.

Нокиа повторно влезе на пазарот на ПС во 2009 година во август, со претставувањето мини –лаптопот Нокиа Буклет 3Г.

Предизвици на растење Во 1980-тите години,за време на ерата на ЦЕО, Кари Кајрамо, Нокиа се прошири во нови полиња, највеќе со набавки.Во доцните 1980-тите и раните 1990-ти години, корпорацијата се соочи со сериозни финансиски проблеми, најголемата причина е поради големите загуби во одделот на производство на телевизија,и во бизнисите кои беа премногу различни.Овие проблеми, и вкупната исцрпеност, веројатно придонесоа до одземањето на животот на Кајрамо во 1988 година. По смртта на Кајрамо, Симо Вуорјлето стана претседател на Нокиа и ЦЕО.Во 1990-1993 година ,Финска претрпе неколку економски депресии, кои исто така ја погодија Нокиа.Под водството на Вујорлето, Нокиа неколкупати беше реорганизирана.Компанијата одговори со преструктуирање на одделите за телекомуникации, и со откажувањето од телевизија и одделите за ПС. Веројатно, најважната стратешка промена во историјата на Нокиа,беше во 1992 година, кога новиот СЕО Јорма Оља, донесе стратешка одлука да се концентрира само на телекомуникациите.За време на остатокот од 1990-тите, гумата, кабелот и одделот за електроника беа продадени , како што Нокиа продолжи да се менува самата од сите нејзини не –телекомуникациски бизниси. Подоцна во 1991 година, повеќе од четвртина од обратот на Нокиа, доаѓаше од продажбите во Финска. По стратегиската промена од 1992 година, Нокиа забележа голем пораст на продажба во Северна Америка, Јужна Америка и Азија. Големата популарност на мобилните телефони, покрај оптимистичките предвидувања, се сооли со логистички кризи во средината на 1990-тите години. Ова доведе до реорганизација на целата логистичка операција на Нокиа.До 1998 година, фокусот на Нокиа на телекомуникациите ,и нејзините рани инвестиции во ГСМ технологии ја направи компанијата најголем произведувач на мобилни телефони.Помеѓу 1996-та и 2001 година, обратот на Нокиа од 6.5 билион прерасна во 31 билион.Логистиките продолжија да бидат една од најголемите предности помеѓу нивните соперници, заедно со скалата на екомиите.

Продажба на производите Нокиа го пушти во продажба својот прв телефон на допир Нокиа 7710 ,кој беше голем успех.Во мај 2007 година, Нокиа објави дека Нокиа 1100 ,пуштен во продажба во 2003 година, со повеќе од 200 милиони уреди нарачани, е најдобриот продаван производ на сите времиња , и светски најдобро продаван електронски производ.Во ноември 2007 година ,Нокиа го објави и го пушти во продажба Нокиа N82 , првиот телефон од N-сериите со Xenon блиц. На светската конференција на Нокиа во декември во 2007 година , Нокиа го објави нивниот програм "Comes With Music" : купувачите на производите на Нокиа,добиваат целосен годишен пристап до музичките симнувања на песни. Услугата беше целосно достапна во втората половина на 2008 година. Нокиа Продакшн беше првиот филмски мобилен проект, режиран од Спајк Ли.Започна со работа во април 2008 година, а филмот премиерно се прикажуваше во октомври 2008 година. Во 2008 година, Нокиа го пушти во продажба Нокие Е71 ,кој мораше директно да се натпреварува со Блекбери мобилните телефони,кој нудеше целосна тастатура и поевтини цени.Во 2009 година,Нокиа објави дека ќе продава висококвалитетен Виндоус мини лаптоп ,наречен Нокиа Буклет 3Г.На 2 септември, 2009 година, Нокиа ги пушти во продажба два музички и телефони со друштвени мрежи X6 и X3. Нокиа X6 има 32 ГБ меморија со 3.2 меѓусклоп на допир, и со можност за слушање на музика од 35 часа.Нокиа X3 е прв од сериите на од серијата на Ови.X3 е музички телефон со стерео звучници , вградено ФМ радио и камера од 3,2 мегапиксели.На 10 септември , 2009 година, Нокиа го објави на пазарот 7705 Твист, телефон со спортска квадратна форма кој се отвора вртејќи за целосен пристап до тастатурата.Новиот мобилен,кој ќе биде достапен ексклузивно само со Verizon Wireless ,има 3 мега пиксели камера, можност за пребарување на мрежно место, гласовни команди и тежина од 98 грама.

Машински движења Нокиа ја отвори својата фабрика Комаром во Унгарија на 5 мај 2000 година.Во март 2007 година, Нокиа потпиша меморандум со советот на округот Клуж, Романија, за да отворат нова фабрика близу до градот во Јуцу комуната.Преместувајќи го производството од Бохум ,германската фабрика од земја со мали примања, создаде врева во Германија.Нокиа моментално се премести во северно американските оддели до Санивејл.

Реорганицации Во април 2003 година, проблемите во одделот со мрежната опрема, ја донесе корпорацијата до прибегнување на слични преструктуирања од таа страна, вклучувајќи привремени отпуштања и организациски реконструкции.Оваа ја намали јавната слика на Финска, и произведе серија на судски случаи и документарна епизода на телевизиско шоу на Нокиа. Во февруари 2006-тата година ,Нокиа и Санјо објавија меморандум на разбирање за да создаваат заеднички бизнис адресирано на мобилниот бизнис СДМА.Но во јуни,тие ги објавија завршни преговори без договор.Нокиа исто така ја изнесе својата одлука да се извлече од истражувањето и развојот на СДМА, за да го продолжат бизнисот во одбрани пазари. Во јуни 2006-тата година, Јорма Олија ја напушти својата позиција како ЦЕО за да стане претседател на of Royal Dutch Shell .

Во мај 2008 година, Нокиа го објави нивното годишно собирање на акционери кои би сакале тие да се префрлат во Интернет бизнисот како целина.Нокиа,не сака повеќе да биде гледана само како телефонска компанија.Гугл,Ејпл и Мајкрософт не се сметаат за природна конкуренција за нивната нова слика,но се сметаат за големи важни играчи со кои треба да се справи. Во ноември 2008 година, Нокиа го објави претанувањето на дистрибуцијата на мобилни телефони во Јапонија.На почетокот на декември, дистрибуцијата на Нокиа Е71 беше откажаана, од двете NTT docomo andSoftBank Mobile . Нокиа Јапонија продолжува со глобалното истражување и програмите за развивање, бизнис –извор, и МВНО проект на Верту-луксузни телефони, употребувајќи ја телекомуникациската мрежа на Докомо.

Acquisitions Набавни вредности На 22 септември,2003-тата година, Нокиа го освои Sega.com, гранка од Sega која стана основна база за развој на мобилниот телефон Нокиа N-Gage. На 16 ноември,2005-тата година, Нокиа и Intellisync Corporation , услужник на податоци и ПИМ синхронизирачки софтвер, потпиша дефинитивен договор со Нокиа за да се спои со Intellisync Corporation. Нокиа го заврши своето спојување на 10 февруари ,2006-тата година. На 19 јуни 2006 година, Нокиа и Сименс АГ објавија дека ќе ги спојат своите компании и бизнисите на фиксни-мобилна мрежа за да создадат една од најголемите мрежни фирми , Nokia Siemens Networks. Секоја компанија има 50% учество во инфраструктурата на компанијата, и се наоѓа во Еспу,Финска.Компаниите предвидоа годиншна продажба од 16 билиони евра и заштеда од 1,5 билиони евра во 2010 година.Околу 20,000 вработени во Нокиа беа префрлени во новата компанија. Во август,2006-тата година, Нокиа и корпорацијата Loudeye ,објавија дека имаат потпишано договор за Нокиа да здобие онлајн музичка дистрибуција од Loudeye корпорацијата за речиси 60 милиони американски долари. Комапнијата го разви ова во онлајн музички сервис со надеж во користењето на генералните продажби на телефони.Сервисот,пуштен на пазарот на 29 август,2007 година, е најголемиот соперник на Ајтјунс. Нокиа го заврши своето спојување во октомври 16-ти 2006 година. Во јули 2007 година ,Нокиа се здоби со сите бенефиции на Тванго, разбирливо медиско решение за организирање и делење на фотографии, видеа и друга лична медија. Во септември 2007 година,Нокиа ја објави својата намера да се спои со Енпокет, снабдувач на мобилна рекламна технологија и услуги. Во октомври 2007 година, акционер ставен на листата за чекање и регуларно одборени, Нокиа го купи Навтег, заснован американски снабдувач со дигитални податоци на мапа, за цена од 8.1 милион американски долари.Нокиа го заврши своето спојување на 10 јули 2008 година. Во септември 2008 година, Нокиа се спои со ОЗ Комуникејшнс , приватна компанија со речиси 220 вработени, сместени во Монтреал ,Канада. На 24 јули,2009-тата година, Нокиа објави дека ќе спои одделни средства со приватна компанија за мобилен софтвер,која има 14 вработени во Хамбург,Германија.Ова спојување беше завршено на 5 август 2009-тата година. На 11 септември,2009 година, Нокиа објави купување на одредени средства на Plum Ventures, Inc,приватна компанија со речиси 10 луѓе вработени со канцеларии во Бостон,Масачутес. Plum ќе ги балансира услугите на Nokia’s Social Location services".

На 28 март,2010 година,Нокиа објави купување на Novarra, фирма за мобилен пребарувач од Чикаго.Условите за договор не беа изнесени. Novarra,е приватна фирма заснована во Чикаго, и брои повеќе од 100 вработени. На 10 април 2010 година,Нокиа објави купување на MetaCarta , чија технологија беше планирана да се употреби во областа на локалното пребарување, инволвирајќи локација и други услуги. Финансиските детали за купување не беа изнесени.

Намалувања Кон средината на опаѓањата на продажба, Нокиа имаше загуба од 368 милиони евра за Q2 2011, додека во in Q2 2010 имаше сè уште профит од 227 милиони евра.На септември 2011 година, Нокиа објави дека ќе изгуби 3,500 работи ширум светот, вклучувајќи го затворањето на фабриката Кљуј во Романија. Оперативни системи Првите мобилни од Nсеријата, N-90 , го искористи стариот мобилен оперативен систем Symbian OS 8.1 , како што направи N70. Следно, Нокиа се префрли на користење на SymbianOS 9 за сите подоцнежни мобилни од N-серијата, освен N72 koja беше заснована на серијата N70).Новите мобилни телефони од N-серијата се вклучија во новите преработки на SymbianOS 9 , кои вклучуваат воведни пакети.Мобилните телефони од сериите N800, N810 and N900, се единствените од таа серија кои не го употребуваат Symbian OS.Тие го употребуваат the Linux- Maemo. Нокиа изјави дека Маеmo ќе се развие заедно со Symbian. Маемо уште одамна се приклучи на Intel's Moblin ,кој ќе продолжи да се развива за мобилни телефони. Нокиа N8 ,е првиот мобилен телефон кој функционира со помош на Symbian мобилниот оперативен систем. Нокиа откри дека N8 ќе биде последниот мобилен телефон од оваа серија,која ќе го користи овој систем. Наместо тоа,Нокиа ќе го користи Microsoft Windows Phone, за нејзините мобилни телефони, и го откри дека Нокиа N9, ќе функционира со помош на оперативниот систем на the MeeGomobile.

,,Алијанса ’’со Мајкрософт

На 11 февруари,2011 година, директорот на Нокиа Стефен Елоп, поранешен вработен во Мајкрософт, откри нова стратегиска алијанса заедно со Мајкрософт, и објави дека ќе ги замени телефоните Symbian и MeeGo со Windows Phone. Како и да е,Нокиа ќе го задржи во употреба Symbian , и исто така ќе продолжи да инвестира во 40-серии, и ќе пушти во продажба само еден MeeGo производ во 2011 година. Овие новости не беа добро прифатени од страна на потрошувачите, и доведе до пад на берзата до 11 проценти. Како дел од планот на реконструирање,Нокиа планира да го намали трошењето на парични средства на истражување и развој, наместо тоа фокусирајќи се на прилагодувањето , и на дотерувањето на линијата на софтвери за Windows Phone 7. Продавницата за апликации и содржини на Нокиа ( Ovi) ќе биде интегрирана во пазарот на Windows Phone , додека Нокиа Мапс ќе бидат во срцето на Microsoft's Bing И AdCenter. . Microsoft ќе и овозможи алатки за развој на Нокиа, за да ја замени изградбата на Qt која нема да биде поддржана од страна на мобилните телефони Windows Phone 7. Symbian ,сега е опишана како платформа за франшиза со која Нокиа планира да продаде 150 милиони Симбијски мобилни телефони во иднина.Важноста на MeeGo ќе биде на подолго истражување со цел да испорача да го испорача поврзаниот производ на MeeGo.Мајкрософт бара мотор, Бинг ќе биде истражувачката машина за сите мобилни телефони на Нокиа. Нокиа исто така ќе добие едно ниво на дотерување на WP7.После оваа објава, цената на акциите на Нокиа паднаа за 14 проценти, најголемиот пад од јули 2009 година. Како најголем производител на мобилни телефони ширум светот, се предвидува дека спојувањето со Microsoft's Windows Phone 7 ,ќе создаде посилен кандидат на пазарот против Андроид и Иос.Во јуни,2011 година, Нокиа беше претекната од Ејпл, како создавач на најголемиот smartphone . Во август 2011 година Крис Вебер, претседателот на Нокиа во САД изјави : Реалноста е дека ако не сме успешни со Windows Phone , не е важно што правиме (било каде).Северна Америка е приоритетот на Нокиа,бидејќи е клучниот пазар за Мајкрософт. Сектори Уште од јули 1,2010 година, Нокиа има три бизнис групи: Мобилни решенија, мобилни телефони и пазари. Трите сектори примаат оперативна поддршка од канцеларијата за Корпоративниот развој, предводено од Кај Осистемо, кој исто така е одговорен за пронаоѓање на корпоративна стратегија и за идните можности за развивање и растење. На 1 април,2007 година, мрежните бизнис групи на Нокиа, кои беа во комбинација со поврзаните преносливи операции за фиксни и мобилни мрежи за да ја создадат Нокиа Сименс Нетворкс, поседуваноо од Нокиа и Сименс,и здружено од Нокиа.

Мобилни решенија

Nokia N900,  Maemo 5 Linux , мобилен телефон со Интернет и телефон на допир од портфолиот на Нокиа Н-сериите.

Мобилните решенија,се одговорни за портфолиото на Нокиа smartphones ,и Мобилните компјутери,вклучувајќи повеќе скапа мултимедијална и развиени мобилни направи.Тимот,исто така е одговорен за процесот на интернет услугите под брендот Ови, со централен фокус на мапи и навигација, музика,испраќање пораки и медија.Оваа единица,е предводена од Анси Вањоки, заедно со Тера Ојапера ( за услуги) и Алберто Торес (за компјутерите МееGo).

Мобилни телефони

Мобилните телефони,се одговорни за портфолиото на пристапни мобилни телефони,како и за широкиот спектар на услуги,кои луѓето можат да ги имаат со нив, предводени од Мери Т. Мекдауел.Овој сектор, ја снабудва генералната публика со мобилни гласовни и дата производи низ широкиот спектар на направи,вклучувајќи висок волумен, потрошувачки мобилни телефони.Направите се засновани на GSM/EDGE, 3G/W-CDMA и CDMA мобилни технологии. Во првата половина од 2006 година,Нокиа продаде над 15 милиони МП3 мобилни телефони, што значи дека Нокиа не е само светскиот водич во мобилни телефони и дигитални камери ( како што мобилните телефони на Нокиа имаат вградено дигитални камери, се верува дека и Нокиа го има преземено Кодак во производството на камера,правејќи ја најголема ),Нокиа исто така е главниот снабудвач на дигитални аудио плејери (МП3),надминувајќи ги продажбите на Ајпод од Ејпл.Кон крајот на 2007 година, Нокиа успеа да продаде 440 милион мобилни телефони, што броеше 40% од вкупните продажби на мобилни телефони.До 2010 година, акциите на пазарот на Нокиа падна до 32.6 % (453 милиони телефони). Ансси Вањуки, поднесе оставка неколку дена пред Nokia World 2010, и под новото водство на тимот на Џо Харлоу, кој ќе погледне во портфолиото на Смарт телефоните. На 27 април,2011 година,регистарот покажа дека Нокиа тајно развива нов оперативен систем ,наречен Мелтеми, целејќи кон нискиот пазар.Се верува дека ќе ги замени оперативните системи S30 и S40.Сè до побарувачката на потрошувачите на нискиот пазар,да имаат смарт особини во нивниот иден телефон, OS ќе вклучи неколку ексклузивни особини во смарт телефоните.

Пазари Пазарите ,се одговорни за алките на снабдување, распродажните канали, бред и маркетинг функции на компанијата, исто така одговорни за доставување на мобилни решенија и мобилни телефони на пазарот.Овој сектор е предводен од Никлас Савандер.

Споредници (Филијали) Нокиа има неколку филијали,од кои две најзначајни за 2009-та се Нокиа Сименс Нетворк и Навтег.Друдите видни филијали вклучуваат, но не се ограничени на Верту, британски производител и продавач на луксузни мобилни телефони. Qt Software , кој е норвешка софтверска компанија, и ОZ Communications, купувач на е-пошта и инстант услужник за испраќање на пораки. До 2008 година, Нокиа беше голем акционер во Symbian Limited, лицензирана компанија за софтверски развој што го произведе Symbian OS, оперативен систем на смарт-телефон, користен од Нокиа и други производители.Во 2008 година,Нокиа заедно со другите компании,го побара Symbian Ltd ,и ја создадоа фондацијата Symbian Foundation, за да ја дистрибуираат Symbian кралската слободна платформа како отворен извор.

Nokia Siemens Networks Основна статија : Nokia Siemens Networks Nokia Siemens Networks (претходно Nokia Networks), нуди wireless и фиксна мрежна инфраструктура, комуникациски и мрежни услужни платформи, како и професионални услуги на операторите и сервис-услужници. Фокусите на Nokia Siemens Networks во GSM, EDGE, 3G/W-CDMA и WiMAX, радио пристапни мрежи, централни мрежи ќе ги зголемат IP и мулти достапните можности и услуги. На 19 јуни,2006 година, Нокиа и Сименс објавија дека компаниите имаат намера да ги соединат нивните мобилни и фиксни бизниси , за да создадат една од најголемите светски фирми,наречена The Nokia Siemens Networks, бренд чиј идентитет беше исфрлен на пазарот на Светскиот 3GSM Конгрес во Барселона,во февруари 2007 година.

На 22 август 2011 година Nokia Siemens беа вмешани во скандал поврзан со употребата и злоупотребата на набљудувачките системи доставени до британската влада, од еден од поранешните бизнис сектори, Nokia Siemens Intelligence Solutions (NSIS).Шпионската опрема во Бахреин беше продадена на Сименс AG (SIE), и продоложи со откажувачкиот сектор на by Nokia Siemens Networks и NSN, Trovicor GmbH. Продажбата и продолжените договори беа исто така потврдени од Бен Рум, главен директор на Нокиа Сименс во Фарнборуг,Англија. Системот беше употребуван како истражувачка алатка по избор, за да собере информации за политичките дисиденти –и да ги замолчи.Компаниите како што се Нокиа и Нокиа Сименс ,можат да продаваат таков вид на опрема речиси секаде.Во најголемиот дел, во американските и европските држави недостаток од извозни ги заштитува употребата на такви системи за репресија,како што беше случајот во Бахрејн каде најмалку 30 лица беа убиени за време на зголемувањето во 2011-та. Многу западни нации ,активно го поддржуваа извозот на овие системи на репресија,т.е некои земји кои ссе дом на некои од американската флота.Надгледувачките центри, како што се системите наречени, се продадени низ земјата од страна на Нокиа Сименс и нивните ривари,како што е се Israel-based Nice Systems Ltd. (NICE), and Verint Systems Inc. (VRNT), сместени во Мелвил,Њујорк.Тие го сочинуваат срцето на т.н законски системи на прислушкување.До крајот на 2007 година, секторот на Nokia Siemens Intelligence Solutions, имаше повеќе од 90 системи инсталирано во 60-тина земји.Покрај Бахрејн, неколку блискоисточни земји кои паднаа доживеа неуспех оваа година, вклучувајќи ги Египет,Сирија и Јемен-исто така се вклучија во надгледувачките центри во бизнис алките ,сега познат како Тровикор.Опремата Тровикот, игра доста важна улога најмалку во 12 блискоисточни и северно африкански земји.Претходникот на Тровикор, кој започна како гласовен и дата-снимач на податоци во Сименс, во 2007 година стана дел од of Nokia Siemens Networks, вториот светски најголем производител на wireless опрема за комуникација. NSN ,како 50-50 заеднички смел потег со Espoo, и Nokia Oyj (NOK1V) , го продадоа одделот, познат како ‘’Intelligence Solutions’’ во март 2009 година.Новите директори, го преименуваа бизнизот Тровикор, составен од латинските и есперанто зборови . Според NSN , можниот ризик на злоупотреба на човечките права, беше една од поголемите причини за излезот од овој бизнис на NSN.Во Бахреин, службениците ги употребуваа набљудувачките системи како основи за апсење и тортура врз политичките противници;легално, набљудувачката технологија само може да се употребува од страна на легалнитте власти како што се судии и јавни обвинители.Според локалните регулативи, секој Бахрански телефон и интернет оператор мора да ја обезбеди државата со можност за набљудувачки комуникации.Телефонските компании исто така мора да ја следат локацијата на телефоните со полупречник од 50 метри,така велат правилата.Статусот на НСН и Тровиктор како ексклузивен услужник во Бахрејн, продолжи намногу во 2009 година.Тој период на повеќе од две години , е согласен со датите на текстуалните пораки,употребени за испитување на резултатите од политичките затвореници.Властите, ги употребуваа пораките кои датираат од средината на 200-та ,дури и во моменталните сослушувања. Во март 2009 година, Nokia Siemens Networks служи на повеќе од 600-тини оператори во повеќе од 150 земји, со преку 1.5 билион луѓе поврзани со нивните мрежи.

Navteq Навтег Навтег е Чикаго,Илиноис-заснован услужник на податоци на дигитална мапа и локација-заснована на содржини и услуги за автомобилни навигациски системи,мобилни навигациски направи, Интернет- засновани апликации, и владини и бизнис решенија.Навтег беше стекнат од Нокиа на 1 октомври 2007 година.Податоците на Навтег мапите се дел од онлајн услугите на Нокија Мапс, каде корисниците можат да симнуваат мапи, да употребуваат гласовни навигации и други веб услуги.Нокиа Мапс е дел од Ови ,бренд на Нокиа интернет засновани онлајн сервиси.

Корпоративно управување Контролата и управувањето на Нокиа ,е поделена помеѓу акционерите на генералниот состанок на групниот извршен одбор, под дирекција на Одборот на директори.Директорот и останатите групни извршни членови на одборот, се назначени од страна на одборот на директори.Само претседателот на групниот извршен одбор може да припаѓа на двете групи,Одборот на директори и Одборот на заеднички извршители.Комитетите на одборот на директори се состои од Ревизорен Комитет, Кадарниот комитет, и комитетот на корпоративно управување и назначување. Работите на оваа компанија се менаџирани со работата поставена од страна на Финскиот акт на компаниите, Членовите на здружување на Нокиа, и корпоративни управувачки упатства, поврзани со усвоените закони на Одборот на директори

Берза Нокиа,јавна ограничена компанија,е најстарата компанија , позната под истото име уште од 1915 година- Helsinki Stock Exchange .Акциите на Нокиа ,исто така се наоѓаат на Франкфуртската берза уште од 1988 година, и на Њујоршката берза уште од 1994 година. На први јуни,2011 година,акциите на Нокиа го допреа дното во последните 13 години. Акциите на Нокиа паднаа исто толку како 10 проценти, соочувајќи се наредниот ден со пад на 18 проценти. За фискалниот извештај Q2 2011 година, Нокиа имаше загуба од 492 милиони евра,покрај исплатата на Ејпл од 430 милиони евра.

Корпоративна култура Официјалниот заеднички културен манифест The Nokia Way, истакнувајќи ја брзината и флексибилноста во донесувањето на одлуки во една мрежна организација,иако големината на корпорацијата со цел наметнува одредена количина на бирократија. Официјалниот бизнис јазик на Нокиа е англискиот јазик.Сета документација е напишана на англиски јазик, и е употребуван во официјалната меѓу компаниска комуникација и е-пошта. До мај,2007 година, the Nokia Values , беа задоволство, почит, достиг и обнова на купувачот.Во мај 2007 година, Нокиа ги ре-дефинира нејзините вредности после иницирањето на серии од дискусии ширум светот, какви би требало да бидат новите вредности. Засновано врз сугестиите на вработените, новите вредности беа дефинирани како : Engaging You, Achieving Together, Passion for Innovation and Very Human.

Моби и веб мобилна локација Нокиа беше првиот поддржувач на Top Level Domain (TLD),посебно за мобилното мрежно место,и како резултат на тоа беше лансирањето на моби –продолженото име,во септември 2006 година како официјален спонзор.Оттогаш, Нокиа го има лансирано најголемиот мобилен портал, Нокиа.моби, кои месечно е посетуван од 100 милиони посетители.Следи дека со лансирањето на Ад услугите ,овозможуваат побарувачка на мобилното рекламирање.

Ови Ови, објавено на 29 август,2007 година,е името за заштитниот концепт на интернет услугите. На страната на Ovi.com постои контролна табла ,каде корисниците можат да споделуваат фотографии со пријателите, да симнуваат музика, мапи и игри директно на нивните телефони, и пристап до трите сервиси како што е страната за фотографии на Yahoo, Flicker.Има некое значење од тоа што Нокиа се движи се подлабоко и длабоко во светот на интернет услугите, каде натпреварот со Мајкрософт, Гугл и Ејпл е неминовен. Овие услуги,понудени низ Ови, ја вклучуваат и продавницата на Ови( продавница на апликации, музичката продавница Нокиа,Нокиа Мапс,Ови-мејл, играчката зона за N-Gagemobile, достапни за неколку С60 смарт телефони,Ови споделувања,контакти и календар.Продавницата аОви, продавницата за апликации Ови беа лансирани во мај,2009 година. Приоритет на отворањето на продавницата Ови, е интегрирањето на софтверот на Нокиа. На 23 марти,2010 година, Нокиа објави лансирање на онлајн магазинот ,наречен Nokia Ovi.. Магазинот кој се состои од 44 –страници, содржи производи и статии поврзани со Нокиа,зад она што Ови стои, совети и трикчиња за употребата на мини лаптопот Нокиа Booklet 3G, последните видувања на мобилни апликации, новитети за мобилните услуги и апликации како што се мапите на Ови, документи и е-пошта.Корисниците можат да го симнат списанието во ПДФ форма, или да го видат онлајн на мрежното место на Нокиа.

Моја Нокиа Нокиа нуди слободни услуги на нејзините претплатници наречени My Nokia ( кои се наоѓаат на веб локацијата my.nokia.com).Регистрираните корисници можат да се здобијат со следниве слободни услуги како што се : • Совети и трикчиња низ мрежното место,е-пошта и смс • My Nokia Backup : бесплатен онлајн сервис за помош за сите мобилни контакти, календари и други различни фајлови.За оваа услуга потребна е GPRS врска. • Разни рингтонови, позадини,скринсејвери, игри и други различни нешта што можат да бидат симнати бесплатно.

Comes With Music ( Доаѓа со музика) На 4 декември,2007 година, Нокиа ги откри своите планови за "Nokia Comes With Music", програм кој ќе биде во партнерство со Universal Music Group International, Sony BMG, Warner Music Group, and EMI, како и со стотици други независни куќи и музички агрегатори ,кои 12,18 или 24 месеци ќе ставаат бесконечни симнувања на музика со купувањето на телефонот од серијата Nokia Comes With Music. Со престанувањето на годината на слободни симнувања, песните ќе може да бидат сочувани без да се обнови претплатата. Симнувањата може да се користат и за компјутер и за мобилен телефон. На 18 јануари,2011 година, Нокиа реши овој програм да го прошири низ 27 земји, сè до нејзиното неуспешно привлекување на купувачите или на мобилните мрежни оператори.Овој сервис,сè уште е достапен во Кина,Индија,Индонезија ,Бразил,Турција и јужна Африка,каде нештата се подобри.

Nokia Messaging На 13 август,2008 година, Нокиа го лансираше "Nokia Email service", нов напреден е-пошта сервис. Nokia Messaging, функционира како централен, домашен сервис кој е застапник помеѓу Nokia Messaging и корисничкиот е-пошта сервис. Не дозволува директна врска помеѓу телефонот и е-пошта опслужувачот, и потребно е да се испрати е-пошта препораки на Нокиа опслужувачите. IMAP ,се користи како протокол за трансфер на маиловите помеѓу клиентот и серверрот.

NSN's provision of intercept capability to Iran Провизијата на НСН за преслушкувачката можност во Иран Во 2008 година, Nokia Siemens Networks, заедничкиот потфат помеѓу Нокиа и Сименс АГ, како што се дознава го снабдил Иранскиот монополот на телеком компанијата со технологија која дозволува да се прислушкуваат интернет комуникациите на граѓаните до бесконечно нивно.Оваа технологија,наводно дозволува да се употреби длабока џебна инспекција за да се чита,па дури и да се смени содржината на се од е-пошта и интернет повици до слики и пораки на друштвените мрежи како што се Фејсбук и Твитер.Технологијата им дозволува на властите не само да ја блокираат комуникацијата,туку и да собира информации за поединци, како и поголеми за дезинформациски намени,велат експертите од The Wall Street Journal. За време на после изборните протести во Иран во јуни 2009 година, пристапот на Интернет беше забавен за помалку од десет од неговите нормални брзини, и експертите се сомневаат дека ова беше направено со употребата на преслушкувачката технологија. Заедничките компании, , Nokia Siemens Networks изјавија во весниците дека само го обезбедил Иран со законска преслушкувачка можност, само за набљудување на локална говорна цензура за филтрираната можност во Иран. Во јули,2009 година, Нокиа започна да се соочува со бојкот на нивните производи и услуги во Иран.Бојкотот беше предводен од симпатизери на после изборното движење и ги центрираше оние компании за кои се верува дека соработуваат со исламскиот режим.

Lex Nokia Во 2009 година, Нокиа го поддржа законот во Финска,кој им дозволува на компаниите да ги прислушкуваат електронските комуникации на вработените ,во случај на сомнителни оддавања на информации.Во спротивно на гласините, Нокиа негира дека ќе ја премести нејзината главна канцеларија надвор од Финска доколку законите за електронско надгледување не се променат.Законот беше донесен, но со строги одредени барања за имплементација на нивните провиџии.Како во 2010 година, законот подоцна стана мртва буква на хартија: ниедна корпорација го немаше имплементирано.Финските медии , го именуваа законот со името Lex Nokia , наречен по финскиот закон за авторско право т.н Lex Karpela). Nokia–Apple patent dispute Нокиа-Ејпл тужба Во октомври 2009 година,Нокиа поднесе тужба против Apple Inc, во Федералниот суд на Делвер,САД,обвинувајќи го Ејпл за незаконско користење на 10 патенти ,поврзани со безжичната комуникација вклучувајќи го и трансферот на податоци.Ејпл,набргу одговори со тужба во декември 2009 година, тужејќи ја Нокиа за незаконско користење на 11 патенти .Генералниот советник на Ејпл Брус Сејвел, отиде чекор подалеку ,изјавувајќи: Другите компании,мора да се натпреваруваат со нас со измислувањето на нивни сопствени технологии, а не само со крадењето на нашите.Ова резултираше со груба расправа помеѓу двата телеком великани Нокиа поднесувајќи уште една тужба, овојпат до меѓународната комисија за трговија на САД , обвинувајќи го Ејпл за незаконско користење на нивните патенти во виртуелноста на сите нивни мобилни телеофни, музички плејери и компјутери.Нокиа побара од судот да ги блокира сите извози на производите на Ејпл ,вклучувајќи ги Ајфон ,Мак и Ајпод.Ејпл возврати на ова со поднесување на тужба со ИТС во јануари 2010 година,каде деталите сè уште не се потврдени. Во јуни 2011 година,Ајпл постигна со Нокиа договор за плаќање на 600 милиони американски долари на Нокиа.Двете компании исто така се согласија со низа лицензирани патенти за некои од нивните патентирани технологии.

Environmental record Електронските производи,како што се мобилните телефони,влијаат на средината за време на нивното производство,и после нивната употреба,тие се претвораат во електронски отпадок.Нокиа ,се наоѓа на списокот на водичот на Гринпис за поекеолошки електроники ,резултат на водечките производители на електроника според нивните полиси за постојаност,клима и енергија, и колку всушност нивните производи се еколошки.Во ноември 2011 година,Нокиа се најде на третото место од вкупно 15 листирани компании. Сите мобилни телефони на Нокиа не содржат токсичен хлорид ,уште од крајот на 2005 година, и сите мобилни телефони и аксесоари кои се пуштени во продажба во 2010 година ,не содржат честички од бромид, и други токсични хемии. Програмата на Нокиа за рециклирање на стари мобилни телефони, се прошири во дури 84 земји ,со повеќе од 5,000 собрани бодови.Во 2008 година, рециклирачката стапка на мобилните телефони на Нокиа изнесуваше 3-5 %, според глобалното истражување на потрошувачите, изведено од страна на Нокиа.Повеќето од стари мобилни телефони се наоѓаат во фиоките дома, а околу 4% се фрлаат во ѓубре и не се рециклираат. Сите нови модели на Нокиа полначи, ги надминуваат барањата на Energy Star. Нокиа,цели кон тоа да се намалат емисиите од јаглерод диоксид за најмалку 18 проценти во 2010 година,и прикриваат 50 проценти од нивните енергетски потреби со помош на енергетските извори.Гринпис,ја предизвикува компанијата да го употреби нејзиното влијание на политичко ниво како број 85 на Богатство 500, за да ги подржи климатската регулатива и повик за еколошките гасовни емисии до 2015 година. Нокиа,ја истражува употребата на рециклираните пластики во нивните производи, кои се моментално употребувани само за пакување,но не и во мобилните телефони. Уште од 2011 година,Нокиа ги објави своите еко декларации на сите нејзини производи,и од мај 2010 година, е обезбедена со еко профили за сите нејзини нови производи.Со цел да понатамошно редуцирање на нивното влијание врз средината во иднина,Нокиа лансираше нов телефонски концепт Римејд во февруари 2008 година.Телефонот беше создаден само од рециклирачки материјали,како алуминиумски конзерви, пластични шишиња и употребени автомобилски гуми.Надворешниот дизајн на телефонот,е целосно дизајниран со обновени телефонски делови,и постои дел кој ги поттикнува навиките на штедење,со редуцирање на сијаличката отпозади до идеалното ниво,кое тогаш и овозможува на батеријата да трае подолго без дополнителни полнења.

Истражувачка соработка со универзитетите Нокиа активно учествува во истражувањето и спојувањето на отворената иновативност низ одбрани истражувачки соработки со голем број на универзитети и институции со делење на извори и идеи.Најголемата соработка е со универзитетот за технологија Тампер, со седиште во Финска.Моменталните соработки се со : • Алто-универзитетот за наука и технологија,Финска • Екол-Швајцарија • ЕТХ ,Швајцарија • Институтот за технологија во Масачутес,САД • Универзитетот Стенфорд-САД • Универзитетот за технологија Тампере-Финска • Чингуа универзитет-Кина • Универзитетот во Калифорнија,Беркли,САД • Кембриџ-Обединетото Кралство • Универзитетот во јужна Калифорнија,САД Награди и признанија Awards and recognition The Brand Trust Report објавено од Trust Research Advisory ја рангираше Нокиа на првото место меѓу брендовите во Индија.