Прејди на содржината

Network affiliate

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во индустријата (за емитување, посебно во Северна Америка), Филијалната мрежа (илиповрзана станица) е локална телевизија која се грижи за сите или некои програми на една телевизија или радио мрежа, но е во сопственост на компанијата која што не е на сопственикот на мрежата. Овде тоа сеа се разликува, таква станица од сопственост и управувани-станица, е сопственост на нејзината матична мрежа.

Без оглед на оваа разлика, тоа е честа појава во неформалниот говор (дури и за мрежи или себе) да се однесува на било која станица, или во спротивно, која го носи програмирањето на одредена мрежа како посредник, или да се однесува на статусот на извршување како програмирање на одреден пазар како "припадност".

Мрежа во сопственост и управувани-станици[уреди | уреди извор]

Во (САД), (Федерална комисија за комуникации) (FCC) прописи се ограничи бројот на мрежа во сопственост на места како процент од вкупната големина на пазарот. Како таква, мрежи имаат тенденција да имаат О & O само во најголемите медиумски пазари (на пример Њујорк и Лос Анџелес, Калифорнија Лос Анџелес), и се потпираат на филијали да ги носат нивните програмирања и на другите пазари. Сепак, дури и на најголемите пазари може да има мрежа филијали наместо на О & оперативен систем. На пример, Трибина за радиодифузија е WPIX служи како Њујорк партнер за CW телевизиска мрежа, кои не имаат О & О на тој пазар. Од друга страна, неколку други ТВ станици во истиот пазар - WABC ТВ | WABC (американска компанија за радиодифузија | ABC), WCBS ТВ | WCBS (Данска ), WNBC(NBC), WNJU (Telemundo), WNYW(Fox Broadcasting Company | Фокс), WWOR ТВ (MyNetworkTV), WPXN ТВ | WPXN (јон Телевизија | Ваш), WXTV-DT | WXTV (Univision) и WFUT -DT | WFUT (TeleFutura) - се O & оперативен систем.

Во Канада, на Канада радио-телевизија и телекомуникации комисија (CRTC) значително поблаги правила во однос на сопственоста на медиумите. Како таква, повеќето телевизиски станици, без оглед на големината на пазарот, сега се O & ОС на нивните мрежи, со останатите само неколку вистински филијали. На Канада радиодифузна корпорација првично се потпира врз голем број на приватна сопственост филијали да се дистрибуира на своите радио и телевизиски програми. Сепак, од 1960-тите, најголем дел од ПС Телевизија филијали се заменети со мрежа во сопственост и управувани станици или. ПС Радио станици сега се целосно О & О

Додека мрежата е сопственост на станици, нормално ќе го носи целиот програмски распоред на појдовната мрежа, Филијалата е независна сопственост и обично нема обврска да го стори тоа. Поврзани станици често купуваат дополнително програмирање од друг извор, како што е синдикалната телевизија или друга мрежна телевизија која нема покриеност во емитувањето на површина на станицата, во прилог на програмирањето тие го носат од нивната примарна мрежа припадност.

          Земјите-станици 

А неколку мрежи, како на пример Соединети Американски Држави | Американско-засновани Список на Шемата за фармацевтски бенефиции член станици | Јавниот радиодифузен сервис и Национално јавно радио, се заснова врз принципот кој ефикасно менува комерцијални сопствености и е модел на управувани-станици. Наместо мрежи сопственик станици, колективните станици се сопствена мрежа и бренд и се гледаат себеси како "Пи-член станици", наместо како филијали или О & О е.

Поединечните станици, како што се WPBS ТВ | WPBS и KPBS (телевизија) | KPBS не се во сопственост на Јавниот радиодифузен сервис, а повеќето припаѓаат на локалната заедница непрофитни групи, универзитет | универзитети или локални и државни едукатори. Националната мрежа е во сопственост на Шемата за фармацевтски бенефиции колективно од WPBS-телевизија, KPBS и стотици други слични радиодифузерите во заедниците на национално ниво.За Шемата за фармацевтски бенефиции - поединечните земји-станици се слободни да носат големи количества на заедничките програми и многу производство на свои образовни содржини за дистрибуција на други. Шемата за фармацевтски бенефиции член станици преку сервиси како американската јавност и Телевизијара исто така, поголемиот дел од содржината на основните Шемата за фармацевтски бенефиции за национална програмски сервис е произведена од различни поединечни земји-станици, како што се WGBH, WNET и WETA.

Овие коишто не се приклучуваат на станиците кои се во сопственоста на главната мрежа не се независни од сопственоста на поединечни локални станици.

На "член станица" модел има историски програми и се користат во Доминион на Канада | Канада, во раните денови на приватна сопственост, мрежите КТВ телевизиска мрежа | КТВ и TVA, но оригиналноста на една станица, еден глас "модел во голема мера се откажаа, како зголемување на бројот на станици се стекнати од страна на истиот сопственици. Во случај КТВ, на сопствениците на Торонто, Онтарио | Торонто е CFTO-телевизија е систематски начин на стекнување на КТВ член станици во крајна линија е дозволено контрола врз мрежата, како целина, претворајќи поранешен член станици во КТВ сопственост и управувани-станици | O & O'с радиодифузија- на КТВ историски (1966-1994) ко-оперативец структура, со контрола од страна на поединечно во сопственост на член станици.

Двојна припадност[уреди | уреди извор]

Во некои помали пазари во САД, една станица може дури и да биде истовремено наведена како подружница на две мрежи. А станицата која има двојна припадност типично очекува да воздухот од сите или повеќето од двете мрежи јадро премиер, временски план - иако програмирањето од средна припадност. Станица е нормално емитување надвор од неговите вообичаени мрежи и временски слотови, а некои помалку популарните програми можат едноставно да бидат. Оставени со исклучување да се закаже станица. Двојна припадност се најчесто поврзани со помали американски телевизиски мрежи, како што се MyNetworkTV и The CW, која воздухот за помалку часови на премиерот, време програмирањето од "Големата четворка" мрежи и така може полесно да биде во комбинација во еден распоред, иако историски "Големата четворка" имаат некои двојна Филијалата станици во малите пазари, како и.

Историски гледано, единствена комерцијална станица во пазар најчесто ќе бидат потребни припадноста или средно припадноста од повеќето или сите големи национални мрежи. Како локален монопол, една станица може да стане основна ако се приклучи на една од посилните мрежи,со вршење на повеќето програмски канали и додека ги користи преостанатите слободни "цреша-избор" популарни програмирања од некои од нив или сите од противничката мрежа.

Како американски се пласираат телевизиски приемници Тие биле потребни за да сите канали на ресивер Законот | вклучуваат фабрички инсталиран Ултра висока честота | UHF приемници од 1964 година, рапидното ширење на емитување врз UHF каналите во 1970-тите и 1980-тите (заедно со зголемување на распоредувањето на [Кабелски | кабел] и сателитска телевизија и системите) го намали бројот на една станица пазарите, обезбедување на мрежи со поголем избор на места како потенцијални основно филијали. Новата станица која би можеле јасно целосна една мрежа програмирање line-up подобро служи на интересите на мрежата од поранешна шема од делумен пристап овозможен со мешање на разни секундарни припадности на распоред на еден локален канал аналоген.

По многу години на пад, во ерата на средното време припадноста на повеќе големи мрежи (некогаш вообичаени во заедниците каде што помалку места отколку што постоеја мрежи бараат превоз), конечно, дојде до својот крај во најмалата-американскиот пазар станица, KXGN-телевизија Glendive, Монтана (CBS Телевизиска мрежа | КБС /Националната компанија за радиодифузија | NBC), во 2009. Како Ен-Би-програмирање веќе беше достапен од емитување преведувач | емитува повторувач на една надвор од пазарот станица, средно големи мрежа припадност конечно ја надживеа својата корисност.

Во поголемите пазари, повеќе целосни услуги и канали може да бидат управувани од страна на истиот сервис со користење на емитување автоматика, било отворено како duopoly (емитување) | twinstick операции или преку употреба на локална маркетинг договор и заеднички служби договори да работи втора станица номинално во сопственост на некој друг медиум. Овие можат да бидат дополнети со нискоенергетски радиодифузија | LPTV или емитување преведувач | повторувач места да им овозможи на повеќе канали, за да биде додаден без да наиде на федерално-пропишаните лимити на концентрација на сопственоста во медиумите. Често, многу често се контролирани станици кои ќе ги користат истите вести и локалната рекламирање на продажбата, но имаат различни мрежни содржини.

Понатаму, со можност за дигитална телевизија место да понудат различни програмски поток на дигитален subchannel, традиционална двојна припадност аранжмани во кои програмирање од две мрежи се комбинира во една распоред стануваат се поретки. KEYC-телевизија е еден таков пример, носејќи КБС програмирање на својот 12,1 subchannel и Fox на 12,2. KEYC е Watertown, New York | Watertown сестра станица WWNY-телевизија следи оваа иста шема (WWNY-DT 7: 7,1-Би-Ес-HD, 7,2 Фокс), но дополнува овој со WNYF на CD-то | е 15 kW нискоенергетски HDTV станица од истиот предавател кула под контрола на ист сопственици на користење на истата студија за да се обезбеди второто HDTV канал за подружница Фокс.

Еден голем исклучок, за опстанокот на средните станици припадноста се во сопственост на Западна Вирџинија Медиуми холдингс. WTRF-DT2 во Wheeling, Западна Вирџинија и WVNS-DT2 во Beckley, Западна Вирџинија и двата имаат Фокс како нивна примарна припадност и MyNetworkTV како секундарен припадност. И двете се на вториот дигитален subchannel на WTRF-телевизија и WVNS-телевизија, соодветно, од кои и двете се КБС филијали на нивната главна сигнал. Покрај тоа, WTRF има подружница на ABC WTRF-DT3, давајќи им можност на место четири различни мрежа припадноста меѓу три subchannels.

Во Канада, поврзано станици може да се здобијат со право да емитува програми од мрежа различни од нивната примарна определба, но како таков договор се однесува само на неколку конкретни програми, избрани поединечно, тие не се смета за нормално да бидат поврзани со втората мрежа.Доминион на Њуфаундленд | Њуфаундленд е CJON ТВ | НТВ (CJON 6 Свети Јован), номинално независна, го користи овој модел да се здобијат со програмирање од страна на КТВ телевизиска мрежа | КТВ и глобалната телевизиска мрежа.

Ова исто така беше направено од страна на MyNetworkTV во 2009-10 сезона во Des Moines, Ајова | Des Moines и Мемфис, Тенеси | Мемфис пазари ги загубија своите поединечни станици на други мрежи, како што се нудат на минатата сезона на емитувањеWWE петокот вечер Smackdownна Г.С. филијали на двата града без принудувајќи ги да го носат остатокот од распоредот на мрежата.