Loxsoma

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето


{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Loxsoma|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Loxsoma
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Loxsoma
Вид: Loxsoma
Биномен назив
Loxsoma
Loxsoma
Научна класификација edit
Царство: Plantae
Оддел: Tracheophytes
Колено: Polypodiophyta
Класа: Polypodiopsida
Ред: Cyatheales
Семејство: Loxsomataceae
Род: Loxsoma

R.Br. ex A.Cunn.
Вид:
L. cunninghamii
Биномен назив
Loxsoma cunninghamii

R.Br. ex A.Cunn.

Loxsoma е копнеен род на папрат ендемичен на Нов Зеланд со еден вид, Loxsoma cunninghamii.[1]

Во првобитната публикација, името било напишано Loxoma, но подоцна било напишано Loxsoma, и ова сега е зачуваниот правопис.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Faculty of Science - The University of Auckland. „Loxsomataceae (loxsoma fern)“. Архивирано од изворникот на February 8, 2013. Посетено на December 21, 2012.
  2. A.H. Alfarhan; M. Sivadasan; J. Thomas (2009). „(1912) Proposal to conserve the name Loxsoma (Loxsomataceae) with that spelling“. Taxon. 58 (4): 1370–1371. doi:10.1002/tax.584027.