LOL

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Кратенката LOL направена на бомбона во облик на срце.

LOL (Lauhing Out Loud/се смеам гласно) е кратенка за смеење на глас, или гласно смеење, и е заеднички збор на интернет сленгот. Тој збор беше првпат корисен на Usenet, но сега е распространт скоро на сите интернет страници, па дури и на лице-в-лице веб-страниците. LOL е една од многуте кратенки за реакции, исто како и LMAO (Lauging My Ass Off/се смеам толку многу што ме боли газот), ROTFL (Rolling on the floor laughing/се тркалам на подот од смеја) или ROFL (Rolling On Flor Laughing/Се тркалам на подот и се смеам), и BWL (bursting with laughter/пукам од смеја).