JRock

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јапонски бенд The Spiders

JRock е синоним за јапонска музика која не може да се стави во само еден жанр туку опфаќа повеќе жанрови почнувајќи од самиот рок,панк,метал,гранч,индустриал па сè до поп-рок.

JRock почнал да се развива во 80-тите години кога се случил и најважниот „покрет„ кој ние денес го знаеме како Visual kei .

Visual kei ヴィジュアル系 значи е покрет во JRock -от ,кој се одразува со ексцентричен изглед .Во дословен превод Visual kei значи визуален стил а неговата цел е да го изедначи изгледот со музиката-па така изводителите *бендовите* се одликуваат со тешка шминка,необични фризури,„крос дресинг„ и така натака.

Бендовите се најчесто составени од машки членови иако поради андроганскиот *женкастиот* стил честопати се заменети за жени.

VDoll *Visual kei bend*

Иако вакви бендови може да ви изгледаат само како шпминкери ,тежината сепак паѓа на музиката.Музиката како што кажав има широк лак на стилови од рок,панк,метал,гранч,индустриал па сè до поп. Најмногу бендови може да се сврстаат како ну-метал или како некои би кажале „хардкор„ бендови но сепак во секоја песна може да се најдат и други одлики ,како индустриал/електро позадина или пак готик метал ритам.

Moi Dix Mois *visual kei бенд во кој може да се најде gothic lolita модата *

Gothic Lolita ゴスロリ е мода за која може да се каже дека има корени во Visual kei модата :најпознат е бендот Malice Mizer кој беше музички проект на гитаристот и дизајнерот Mana кој сега има нов бенд кој исто така ја користи оваа мода -Moi Dix Mois .

Од Visual kei се развиле уште неколку под групи/стилови како што се Oshare-kei (шарен и помалце инфантен стил кој најчесто во музиката подсетува на некои весели/лигави скримо теми) Nagoya-kei (мрачен стил кој е мешавина на хардкор,блек метал и пост панк ) .

An Cafe *oshare kei bend*