IBM Deep Blue

From Википедија
Jump to navigation Jump to search
Deep Blue

IBM Deep Blue беше компјутер за играње шах развиен од компанијата IBM. На 11 мај, 1997, овој компјутер победи натпревар од шест игри против светскиот шампион Гари Каспаров.[1] Каспаров подоцна ги обвини IBM за мамење, и побара реванш, но IBM одбија и го демонтираа Deep Blue.[2] Во 1996 Каспаров ја победи претходната верзија на Deep Blue.

Наводи[edit | edit source]

  1. Saletan, William (2007-05-11). „Chess Bump: The triumphant teamwork of humans and computers“. Slate. 
  2. Hsu 2002, p.265