Floruit

Од Википедија — слободната енциклопедија

Floruit (скратено fl. или повремено flor. од латинскиотпроцветал“) — датум или раздобје во кое се знаело дека некое лице е живо или активно.[1] На англиски, нескратениот збор може да се користи и како именка што означува време кога некој бил на врвот на својата активност, кога цветал.[1]

Поимот често се користи во историјата на уметноста кога се датира со кариерата на уметникот. Во овој контекст се подразбира раздобјето на уметничка активност на поединецот.[2]

Во некои случаи, може да се замени со зборовите „активен помеѓу [датум] и [датум]“, во зависност од контекстот и ако просторот или стилот дозволува.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 архивска копија. Архивирано од изворникот на 2022-03-19. Посетено на 2023-09-28.
  2. Johnson, W. McAllister (1990), Art History: Its Use and Abuse, University of Toronto Press, стр. 307, ISBN 0-86516-423-1, Посетено на 1 June 2010