Ferrero Rocher

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лого за Фереро Рошер
Лого за Фереро Рошер

Фереро Рошер е сферична чоколадна слатка направена од страна на италијанскиот чоколадер Фереро СпА, производителот на Тик Так, Киндер Сурпрајс и Нутела. Воведен во 1982 година, чоколадите се состојат од една целина печен лешник спакувани во тенка кора како школка исполнета со крем лешник и покриени со млечно чоколадо и сецкани лешници. Секоја бомбона содржи 73 калории, а се спакувани поединечно во омот од златна боја. Рошер доаѓа од француски и значи "карпа"

Фереро сорти[уреди | уреди извор]

Низа Фереро чоколади имаат корист од рекламирањето на типот Рошер. Овие различни чоколади се продаваат поединечно, но и како збирки на мешани типови.

• Фереро Рошер - цел лешник, обложен со млечно чоколадо, опкружен со полнење Нутела, и спакувани во крцкава обвивка.

• Фереро Рондноир - "бисер" од темно чоколадо, опкружен со темен еурокрем, спакуван во крцкава обвивка и украсен со темно чоколадо.

• Фереро Рафаело - половина бадем, опкружен со шлаг и млечен крем, спакувани во кокосова обланда обложени со кокосови снегулки.

• Фереро градина (Кокос) - половина бадем, опкружен со кокос крем, спакувани во обланда обложени со кокосови снегулки, а на врвот со мрежеста капа од бело чоколадо.

• Фереро градина (лимон) - како погоре, но во центарот крем со вкус на лимон, и мрежеста капа од лимон.

• Фереро градина (шумски плодови) - како и погоре, но во центарот крем со вкус на јагода и малина , и мрежеста капа од јагода.

• Фереро градина (фстаци) - како погоре, но во центарот крем со вкус на фстаци, и мрежеста капа од фстаци.

• Фереро градина (бадемово) - како погоре, но во центарот крем со вкус на бадем, и бадемова мрежеста капа.

• Фереро градина (лешници) - како и погоре, но со Нутела во центарот, и капа од бело чоколадо и шлаг.

• Фереро Ѓото - чоколаден крем центар, со една кора обложена со парчиња лешник.

Рошер секогаш носи омот со златна боја, Рондноир темнокафеав омот, и градина сребрена обвивка со илустрација на вкусот под името тагот-на пример, јагода, или кокос.

Реклама[уреди | уреди извор]

Во повеќето земји од англиското говорно подрачје, Фереро се концентрираше за рекламирање на чоколадото Рошер и го дозволи признавањето на брендираното име на нивната компанија за продажба други видови чоколадо Фереро. Во Велика Британија во 1990-тите сериите реклами се базираа на постојано исмејување на една забава во официјалната резиденција на Европскиот амбасадор во популарната култура (види наводи во делот подолу) и донесена на угледот, бидејќи има ограничени уметничка вредност. И покрај тоа, степенот на популарната репродукција и имитирањето укажуваат на висок степен на успех во строгите рекламирачки рокови.Отворањето на воис овер(voice-over) (водено од англискиот глумец Џонатан Куд(Jonathan Kydd)) ги направи следниве фрази широко признати и цитирани во Велика Британија "Приемите на Амбасадорот се забележливи во општеството по деликатните вкусови на нивниот домаќин којшто ги плени неговите гости" исто како и "екселенте" и "монсеир" и со Рошер навистина не "разгалувате".Концептот на батлерот одејќи помеѓу гостите на забавата држејќи сребрен послужавник со пирамида од Фереро Рошер стана тропа(trope) и на популарниот стереотип на дипломатијата(diplomacy) во целина. Производот е спонзорот на Очајни домаќинки "(Desperate Housewives)во Велика Британија, од октомври 2008 година. Оттогаш е заменет со специјалниот К(Special K.)

Популарна култура[уреди | уреди извор]

• Во комедијата Татко Тед(Father Ted) на Канал 4, кога група од тројца епископи ја посетија г-ѓа Дојл ги намести Фереро Rocher во конусна форма и епископите изговорија "Татко Тед, со овие Рошери навистина не разгаливте."

• Во панел квиз(panel quiz) шоу , домаќинот Стивен Фрај(Stephen Fry) коментираше за приемот кај амбасадорот на кој тој присуствувал, предизвикувајќи го Фил Џупутус(Phill Jupitus) да го прекине ", Стефан, дозволете ми да погодам ... Фереро Рошер колку што можеш да видиш?"

• Во францускиот и измислена измама за Фантомот на закана(Phantom Menace), секој пат кога се вели зборот " Амбасадор ", се претставува чинија со Фереро Рошер.

Кинеска имитација[уреди | уреди извор]

Монтресор Фуд(Montresor (Zhangjiagang) Food) е обвинет за изработка на бренд имитација наречен Фераро Рошер во Кина и ги извезува во странство. Во 2006 година судот во Кина пресуди во корист на Фереро Рошер и бара Монтесоир да престанат да ја произведуваат нивната верзија на Трезор Доре, И покрај оваа одлука, имитациите се уште достапни.

Наводии[уреди | уреди извор]

1. ^ A BRILLIANT IDEA … FERRERO ROCHER.

2. ^ Wordreference.com: Rocher

3. ^ Spelling note; the spelling 'pistachio' is common in English. The actual sweet by Ferrero is sold in a box which has multiple different spellings in assorted European languages, rather than preferring one particular national variety. For illustration of this packaging see here.

4. ^ See, for example, the reference to the 'cheesy' Ferrero Rocher advertisements in this article in the Guardian.

5. ^ William Cook (2000-02-14). "Eurochoc". New Statesman. Retrieved 2009-10-30.

6. ^ Italian chocolate-maker Ferrero Rocher wins China lawsuit

7. ^ The Anti-Unfair Competition Law and "Packaging or Decoration Unique to Well-known Products"

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

• Official Ferrero Rocher website