Euclid (програмски јазик)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Euclid
Парадигма:мулти парадигма: структурна, императивна, функционална
Прво појавување:1970ти
Дизајнирано од:Батлер Лампсон, Xerox PARC
Развивач:Рик Холт и Џејмс Корди
Типови:силно, статично
Под влијание на:Pascal
Влијае на:Mesa, Concurrent Euclid, Turing

Euclid - императивен програмски јазик за пишување проверливи програми. Дизајниран е од Батлер Лампсон и соработници во лабораторијата Xerox PARC во средината на 1970-тите. Спроведувањето го водел Рик Холт на Торонтскиот универзитет, а Џејмс Корди бил главниот програмер за првото спроведување на преведувачот. Првично бил дизајниран за микрообработувачот Motorola 6809. Бил сметан за иновативно за тоа време; тимот за развој на преведувачи имал буџет од 2 милиони долари во текот на 2 години и бил нарачан од Агенцијата за одбранбени напредни истражувачки проекти на Министерството за одбрана на САД и Канадскиот оддел за национална одбрана. Се користел неколку години во IP Sharp Associates, MITER Corporation, SRI International и разни други меѓународни институти за истражување во систематско програмирање и безбедни софтверски системи.

Euclid потекнува од програмскиот јазик Pascal. Функциите во Euclid се затворени опсези, може да немаат несакани ефекти и мора експлицитно да се изјаснат внес. Euclid исто така не ги дозволува goto-а, броеви на подвижни точки, широки задачи, вгнездени функции и псевдоними, и никој од реалните параметри на функцијата не може да се однесува на истото. Euclid спроведува модули како типови. Потомците на Euclid вклучуваат програмски јазик Mesa, програмскиот јазик Concurrent Euclid и програмски јазик Turing.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]