D-димер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Формирање на D-димер

D-димер е фибринодеградационен производ, мал белковински фрагмент присутен во крвта кој настанува при разградување на претходно формиран крвен тромб при процесот на фибринолиза. Името го добил бидејќи содржи два D-фрагменти од фибрин поврзани со вкрстена врска.

Референтен опсег[уреди | уреди извор]

Следат референтни опсези за D-димер:[1]

Единици Возрасен Прв триместар Втор триместар Трет триместар
mg/L или µg/mL < 0.5 0.05 - 0.95 0.32 - 1.29 0.13 -1.7
µg/L или ng/mL < 500 50 - 950 320 - 1290 130 - 1700
nmol/L < 2.7 0.3 - 5.2 1.8 - 7.1 0.7 - 9.3

Историја[уреди | уреди извор]

D-димерите првпат биле опишани во 1970-тите, и пронашле дијагностичка примена во 1990-тите.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Reference Values During Pregnancy at perinatology.com. Retrieved October 2014.