Computer network programming

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Mрежното програмирање, суштински идентично со приклучок програмирање или клиент-сервер програмирање, вклучува пишување компјутерски програми кои комуницираат со други програми низ компјутерската мрежа. Програмата или процесот кој ја иницира комуникацијата е наречен клиент процес, а програмата која чека на комуникацијата да биде започната е сервер процес. Клиент и сервер процесите заедно формираат распределувачки систем. Комуникацијата помеѓу клиент и сервер процесот може да е конекциски-ориентирана (како и утврден TCP виртуелно коло или сесија), или неконекциски (базиран на UDP datagrams).

Програма која може да се однесува и како клиент и како сервер е базирана на peer-to-peer комуникација.

Приклучоците вообичаено се имплементирани од API библиотека како Berkeley приклучоци, прво претставени во 1983. Повечето имплементации се базирани на Berkeley приклучоци, на пример Winsock претставен во 1991. Други имплементации на API приклучоци постојат, како што е STREAMS-базирано Transport Layer Interface (TLI).

Еве примери на функции и методи типично обезбедени од API библиотеката:

  • socket() креира нов приклучок од одреден тип на приклучок, идентификуван од цел број, и доделува системски ресурси на него.
  • bind() типично се употребува на страната на серверот, и поврзува приклучок со приклучок структура, односно спцифициран број на локална порта и IPадреса.
  • listen() се употребува на страната на серверот, и предизвикува поврзаниот TCP приклучок да влезе во listen фаза.
  • connect() е употребен на страната на клиентот, и назначува слободнен број на локална порта на приклучокот. Во случај на TCP приклучок, предизвикува обид да воспостави нова TCP конекција.
  • accept() е употребен на страната на серверот. Прифаќа доаѓачки примен обид да се креира нова TCP конекција од далечински клиент, и креира нов приклучок придружуван со парот адреси на приклучоците од оваа конекција.
  • send() и recv(), или write() и read(), или recvfrom() и sendto(), се употребуваат за прачање и примање податоци до/од далечински приклучок.
  • close() предизвикува системот да ослободи ресурси доделени на приклучокот. Во случај на TCP, конекцијата е прекината.

Исто така види[уреди | уреди извор]

Надворешни линкови[уреди | уреди извор]

Шаблон:Compu-prog-stub