Магистрална мрежна топологија

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Bus network)
Прејди на: содржини, барај

Магистралната мрежна топологија е мрежна архитектура во која множество од клиенти се директно поврзани преку заедничка комуникациона линија, наречена магистрала. Постојат неколку вообичаени примери на магистралната архитектура, како таа на матичната плоча на повеќето компјутери но и во некои верзии на Етернет мрежите.

Како работи[уреди | уреди извор]

Магистралните мрежи се наједноставниот начин за порзување на повеке клиенти, но можни се проблеми при истовремено пренесувањето на податоци на иста магистрала. Системите кои користат магистрална архитектура имаат колизиони шеми за избегнување на судирот при комуникацијата на магистралата. Вистинските магистрални мрежи се пасивни - компјутерите на магистралата едноставно чекаат на сигнал, не се одговорни за движењето долж сигналот. Сепак, многу активни архитектури се опишани како магистрални, затоа што тие обезбедуваат исти логички функции како пасивната магистрала. Хардверот може целосно да биде изоставен во случај на софтверска магистрала. Со доминацијата на вклучената Етернет над пасивната, пасивните се невообичаени за жичаните мрежи. Затоа пак, скоро сите тековни безжичани мрежи може да се разгледуваат како примери за пасивни магистрални мрежи со заеднички пасивен медиум. Магистралната топологија го прави јасно додавањето на нови уреди. Називот користен за објаснување на клиентите во овој вид на мрежа е станица или работна станица. Магистралната топологија користи емитувачки канал, што значи дека сите приклучени станици можат да го следат секој пренос и сите станици имаат подеднаков приоритет при користењето на мрежата за пренос на податоци. Етернет магистралната топологија работи како голема телефонска забавна линија- пред можноста за испраќање на пакет од страна на уредот, уредите на магистралата мораат прво да утврдат дека не постои друг уред кој испрака пакет по кабелот. Кога уредот го ипсрака пакетот низ магистралата, секоја друга мрежна картичка на магистралата го гледа и чита пакетот. Шемата на Етернет за постоењето на комуникација помегу уредтите како да се во чет соба се нарекува Carrier Sense Multiple Access/ Collision Detection (CSMA/CD). Понекогаш две картички испракаат пакети истовремено, ова предизвикува колизија и тогаш картичките посредуваат меѓусебе со цел да се одлучи кој прв да го препрати пакетот. Сите персонални компјутери делат иста жица, што значи дека тие го делат капацитетот за преност на податоци на жицата, или во стручна терминологија тие го делат пропусниот опсег. Ова овозможува интересен ефект. Десет персонални компјутери на магистралата, секој од нив користи поголем процент од вкупниот пропусен опсег одколку, на пример, 100 персонални компјутери на иста магистрала. Повеќе компјутери на магистралата доведува до комуникациска гужва.

Предности[уреди | уреди извор]

 • Едноставно за имплементација и проширување.
 • Лесно инсталирање.
 • Добро приспособено за привремени или за мали мрежи кои не побаруваат големи брзини.
 • Поевтина од други топологии.
 • Евтино, потребен е само еден кабел.
 • Лесна идентификација на погрешни кабли.
 • Намалена тежина поради намалениот број на жици.

Недостатоци[уреди | уреди извор]

 • Ограничена должина на кабелот и ограничен број на станици.
 • При проблем со кабелот целата мрежа престанува со работа.
 • Поскапо одржување на подолг временски период.
 • Перформансите се влошуваат поради додавање на други компјутери или поради густиот сообраќај.
 • Значајни просторни капацитети.
 • Работи најдобро со ограничен број на јазли.
 • Најчесто има поспор трансфер на податоците од другите топологии.
 • Само еден пакет може да остане на магистралата во текот на еден такт на часовникот.

Наводи[уреди | уреди извор]

1. BTEC Nationals for IT Practitioners. Brancepeth Computer Publications. 2002. pp. 395.ISBN0-9538848-2-1 ."...all stations have equal priority in using the network to transmit."
2. Comptia A+ Certification Mike Meyers