Aleuria aurantia

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Aleuria|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Orange peel fungus
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Aleuria
Вид: Orange peel fungus
Научен назив
Aleuria aurantia
(Pers.) Fuckel, 1870
Синоними
  • Peziza aurantia Pers. 1800
  • Scodellina aurantia (Pers.) Gray
Orange peel fungus
Научна класификација
Царство: Fungi
Колено: Ascomycota
Класа: Pezizomycetes
Ред: Pezizales
Семејство: Pyronemataceae
Род: Aleuria
Вид:
A. aurantia
Биномен назив
Aleuria aurantia

(Pers.) Fuckel, 1870
Synonyms
  • Peziza aurantia Pers. 1800
  • Scodellina aurantia (Pers.) Gray
Aleuria aurantia
мазен химениум
нема посебна капа
прицврстувањето на химениумот е неправилно или не е применливо
нема стипендија
отпечатокот на спори е бел
екологијата е сапротрофна
јадливост: за јадење

Aleuria aurantia (габа од кора од портокал) е широко распространета аскомицетна габа од редот Pezizales. Брилијантните портокалови аскокарпи во облик на чаша често наликуваат на кора од портокал расфрлани на земја,[1] што му дава на овој вид заедничко име.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Кристиан Хендрик Персон ја опишал кората од портокал како Peziza aurantia во 1800 година. Специфичниот епитет е латинскиот збор aurantia „портокалова“. Карл Вилхелм Готлиб Леополд Фукел го ставил во родот Aleuria во 1870 година.

Опис[уреди | уреди извор]

Портокаловото плодно тело е широко 2–10 cm, во облик на чашка, често необликувано поради натрупаност од други плодни тела.[2] Спорите се безбојни[2] и се распрснуваат во видливи облаци кога се вознемирени.[1]

Генерално се смета за јадење,[3] иако е тешко да се собере недопрено[1] и не мора да биде избор, без особено забележливи северноамерикански изгледи.

Во Европа, кората од портокал може да се помеша со видовите Otidea или Caloscypha кои се отровни или непознати за јадење.

Слични видови вклучуваат Caloscypha fulgens, Sarcoscypha coccinea, Sowerbyella rhenana и членови на Otidea и Peziza.[2]

Дистрибуција и живеалиште[уреди | уреди извор]

Габата од кора од портокал расте на гола глина или нарушена почва низ Северна Америка и Европа. Пронајден е и на југот на Чиле. Aleuria aurantia плодови главно кон крајот на летото и есента.

Габа од кора од портокал ( алеурија )

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 Trudell, Steve; Ammirati, Joe (2009). Mushrooms of the Pacific Northwest. Timber Press Field Guides (англиски). Portland, OR: Timber Press. стр. 285–286. ISBN 978-0-88192-935-5. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „:1“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „:1“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  2. 2,0 2,1 2,2 Davis, R. Michael; Sommer, Robert; Menge, John A. (2012). Field Guide to Mushrooms of Western North America. Berkeley: University of California Press. стр. 406–407. ISBN 978-0-520-95360-4. OCLC 797915861. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „:0“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  3. Phillips, Roger (2010). Mushrooms and Other Fungi of North America. Buffalo, NY: Firefly Books. стр. 368. ISBN 978-1-55407-651-2.
  • Нилсон, С. и Персон, О. 1977 година. Габи од Северна Европа 1: Поголеми габи (со исклучок на жабрените габи) . Книги за пингвини.
  • Јао, Ј.-Џ. и БМ Спунер. 1995 година. Белешките за британските таксони се однесуваа на Алеурија . Миколошки истражувања 99:1515-1518.
  • Сивер, ФЈ 1914 година. Северноамерикански видови Алеуриа и Алеурина . Микологија 6:273-278.