Aлтернативна пауза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Студенти на должност за чистење на Сојузно-државниот парк Река Шенандоа во Вирџинија за време на алтернативно патување во летниот одмор.

Алтернативна пауза е патување каде што група студенти на колеџ (обично 10-12 по патување) се вклучуваат во волонтерски услуги, обично за една недела. Алтернативни патувања за пауза потекнувале од студенти на колеџ во раните 80-ти години на минатиот век, како спротивност на „традиционалните“ патувања за пролетен одмор. Овие патувања обично ги водат 2 „водачи до местото“ кои се студенти кои веќе учествувале во алтернативна пауза и поминале низ обемна обука за водство.

Алтернативни паузи може да се појават за време на падот на учениците, зимата, викенд, или летниот распуст. Секое патување се фокусира на одредено социјално прашање, како што се сиромаштијата, реформата во образованието, преселувањето на бегалците, животната средина, здравствената реформа, менталното здравје, имиграцијата, грижата за животните и многу повеќе. Студентите учат за социјалните прашања и потоа изведуваат еднонеделни проекти со локални непрофитни организации. Така, студентите имаат можност да се поврзат и да соработуваат со различни партнери во заедницата. Некои алтернативни паузи се исто така искуства без дрога и алкохол, со голем акцент на групна и поединечна рефлексија.

На страницата, студентите ги обезбедуваат потребните услуги и ја истражуваат културата и историјата на областа. Студентите кои учествуваат во оваа програма негуваат општествена одговорност, водство и доживотно учење; притоа негувајќи генерација водачи посветени на позитивни општествени промени. Алтернативните паузи ги предизвикуваат студентите критички да размислуваат и да реагираат на проблемите со кои се соочуваат припадниците на заедниците со кои се вклучени. Да се биде ангажиран во различни средини им овозможува на учесниците да искусат, дискутираат и разбираат социјални прашања на значаен начин.

Интензитетот на искуството ја зголемува веројатноста учесниците да го пренесат своето искуство на самото место назад во сопствените заедници дури и по завршувањето на алтернативната пауза.

Целта на искуството е да се придонесат волонтерски часови на заедниците кои имаат потреба и да влијаат позитивно на животот на алтернативниот прекинувач. Прекршителите се охрабруваат да преземат образовани чекори кон вреднување и приоритет на сопствените заедници во животни избори како што се рециклирање, донирање ресурси, гласање итн.

Многу прекинувачи се вратија во нивните кампуси на колеџ за да создадат организација на кампусот поврзана со социјалното прашање, имаат подлабоко разбирање и посветеност на академскиот пат, извршуваат собирање средства за непрофитната организација со која работеле, организираат кампања за пишување писма до членовите на Конгресот, волонтираат во нивната локална заедница или се посветат на стажирање или кариера во непрофитниот сектор.

Историја[уреди | уреди извор]

Студентите на Институтот за технологија во Џу Џерси работат за време на патување по алтернативна летна пауза во паркот Асбери, Џу Џерси.

Во 1991 година, Мајкл Магевни и Лора Ман, две неодамна дипломирани студенти кои биле многу вклучени во градењето успешна програма за алтернативни паузи на Универзитетот Вандербилт, ја добиле поддршката од тогашниот канцелар Џо Б. Вајат и основале национална непрофитна организација наречена Break Away: The Алтернативна врска со прекин. Нивната цел била да ги соберат ресурсите и најдобрите практики за алтернативните програми за пролетна пауза што беа воспоставени на повеќе кампуси преку „одење настрана“ во САД, започнале како скромен ресурсен центар за алтернативни паузи и продолжува да биде национална организација посветена на развој на доживотно активно граѓанство преку квалитетни програми за алтернативна пауза. Развојот и националниот раст на „одењето настрана“ бил поддржан и олеснет со искористување на националната мрежа на програми за услуги во кампусот изградени од Лигата на можности за пристап до кампусот. Националната конференција на COOL обезбеди одлична платформа за ангажирање студенти кои се заинтересирани или вклучени во алтернативни паузи од целата нација.

Иницијативите предводени од студентите, сега познати како алтернативни паузи, станаа позастапени во колеџските кампуси во 1980-тите и раните 1990-ти „како дел од целокупниот наплив на интерес за институционализирање на заедничката служба на колеџските кампуси“.[1] Наместо да патуваат на традиционална локација за пролетен одмор, групи студенти се собирале за да формираат нова заедница која е потопена во едукација за социјални проблеми, услужна работа и размислување.

Во последните две децении, имало постојан пораст на бројот на колеџи и универзитети со алтернативни програми за пауза. Овој раст се забрза во средината на 2000-тите и се припишува на два фактори: 1) институционализација на волонтерската служба како составен дел од колеџот, 2) огромен интерес за услужна работа долж крајбрежјето на Заливот како последица на ураганите Катрина и Рита.

Мотивации[уреди | уреди извор]

• Станување активни граѓани<www.alternativebreaks.org> • Интерес за специфични социјални прашања што се решаваат со патувања• Понатамошно вклучување во студентското тело• Претходно искуство со услугата• Недостаток на искуство во услугата• Збор од уста

• Интерес за нови искуства• Желба за запознавање нови луѓе во рамките на универзитетот и надворешните заедници• Можности за водство (алтернативните паузи се предводени од студентите)• Кредит на колеџ преку алтернативни паузи засновани на наставна програма• Помалку скапи од „традиционалните“ пролетни паузи• Желба за искуства што ќе го информираат идниот пат во кариерата• Продолжете со градење

Составни делови[уреди | уреди извор]

[2]

Силна директна услуга: Треба да им обезбеди можност на учесниците да се вклучат во директни или „практични“ проекти и активности кои се однесуваат на неисполнети социјални потреби, утврдени од заедницата.

Ориентација: Алтернативните прекинувачи учат за целите и целите на нивните партнери во заедницата со кои ќе работат.

Образование: Прекршителите учат за комплексноста на социјалното прашање преку материјали за читање, панели за говорници, документарци и предавачи на гости поврзани со тековните трендови и историскиот контекст. Силна образовна основа за патувањето ќе придонесе за значајно искуство во услугата.

Обука: На прекршителите им се обезбедени соодветни вештини потребни за извршување на услуги за време на нивното патување. Ова може да вклучува учење физички вештини, како што се градежни или одржувачки вештини, како и меѓучовечка комуникација, како што е интеракција со деца, обука за чувствителност, работа со лица со попреченост, градење патеки итн.

Рефлексија : За време на патувањето учесниците ја обработуваат услужната работа бидејќи се поврзува со поширокото социјално прашање. Групите одвојуваат време за размислување да се одвива поединечно и како група. За време на размислувањето, водачите и студентите на страницата дискутираат за критични прашања поврзани со услугата, самите себе и светот.

Преориентација: Откако студентите ќе се вратат во кампусот, активностите за преориентација им овозможуваат на учесниците да разговараат за прашања со другите во кампусот, да научат за мештанските доброволци и можностите за граѓанско вклучување и да создаваат идеи за други средства за да им користи на нивната локална заедница. Преориентирањето (примена на искуството по патувањето) е основната цел на алтернативната пауза - да се обезбеди платформа за учесниците да работат кон доживотно активно граѓанство.

Разновидност и социјална правда: Силни програми за алтернативна пауза вклучуваат: 1) разновидна застапеност на студенти од заедницата на кампусот и 2) проучување на социјалното прашање со испитување на концептите на социјална правда за моќ, привилегија и угнетување.

„Проблемот околу различноста, значи, не е само тоа што луѓето се разликуваат едни од други. Неволјата е произведена од свет организиран на начини што ги охрабруваат луѓето да користат разлики за да вклучуваат или исклучуваат, наградуваат или казнуваат, кредитираат или дискредитираат, воздигнуваат или угнетуваат, вреднуваат или девалвираат, оставаат сами или вознемируваат “. (Привилегија, моќ и разлика, 2001 година, Алан Г. Johnонсон)

Без алкохол и лекови: Алтернативни паузи се без алкохол и лекови. Свесност за законитоста, одговорноста, личната безбедност и групната кохезија адресирани преку обука пред патувањето.

Разлика со „волонтирање“[уреди | уреди извор]

Волонтирање “ е интегрирана комбинација на доброволна услуга до одредиште со традиционалните елементи на патување и туризам - уметност, култура, географија, историја и рекреација - додека се на одредиштето.

Волонтерските одмори не се алтернативни паузи затоа што учесниците пристигнуваат како единки без претходна подготовка со образовни компоненти или градење на групи.

Алтернативните паузи обично вклучуваат студенти на колеџ од иста институција, додека повеќето групи кои одат на волонтерски одмори ќе се состанат за прв пат кога ќе пристигнат на локацијата на патувањето.

Алтернативни групи за пауза се среќаваат и се подготвуваат за своето искуство до шест месеци пред нивното заминување. За време на овој период на подготовка, се става акцент на учење за социјалните прашања што се решаваат за време на патувањето, учење за заедницата, ориентирање кон мисијата и вредностите на организацијата, обука за какви било вештини што им се потребни за време на патувањето и тим зграда. Некои групи дури прават соодветна услуга во нивните колеџ заедници пред заминувањето.

Влијание[уреди | уреди извор]

Многу студенти кои се враќаат од искуство со алтернативна пауза го сметаат за настан што го менува животот. Дипломираните во врска со алтернативните паузи објавијле дека ги сменија своите специјализации, ја зголемија нивната вклученост во кампусот, се обврзаа на континуирана служба во заедницата, активно остануваат ажурирани за социјалните теми и се приклучуваат на пост-дипломската програма за услуги, како што се „AmeriCorps“, „Мировен корпус“ или „Учи за Америка“. Многумина се враќаат да учествуваат и да водат програми за алтернативни паузи во текот на нивното време како студенти.

Анализата на влијанието спроведена во 2001 година. Некои нагласи на студијата го вклучуваат следново:

• Учесниците покажуваат посилни намери за гласање по учеството• Истражувањата покажуваат дека учесниците во алтернативната пауза се склони да го зголемат времето што го посветуваат на служењето на заедницата по алтернативно искуство за пауза.

Во 2002 година, д-р Раман спроведе друга студија за мерење на задоволството на непрофитните организации кои користат алтернативни прекинувачи. Нејзината работа ги произведе следните согледувања:

• 100% од непрофитните организации кои одговорија и беа домаќини на групи за пауза, се согласија или силно се согласија дека имаат корист од работата направена од алтернативни прекинувачи.

• 100% од истите непрофитни организации беа заинтересирани повторно да бидат домаќини на алтернативни групи за пауза во иднина.

Користена литература[уреди | уреди извор]

  1. Piacitelli, Jill (2003). Journal of Higher Education Outreach and Engagement. 17 (2): 87–110. Отсутно или празно |title= (help)
  2. Welcome to Break Away – The Alternative Break Connection!
  • Break Away: мрежно место на алтернативната врска со прекин
  • Привилегија, моќ и разлика, 2001 година, Ален Џонсон

Надворешни врски[уреди | уреди извор]