Шпионка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Стандардна шпионка на дрвена врата
Типичен поглед низ станбена шпионка

Шпионка е мал отвор (или стаклено окно) во врата, кое служи за ѕиркање надвор од вратата без да треба таа да се отвори. Стаклените шпионки во себе имаат леќи таканаречени „рибино око“ кои овозможуваат поширок видокруг од внатрешноста, а никаква видливост однадвор.