Шарл-Франсоа Добињи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шарл-Франсоа Добињи
Националностфранцузин
Познат(а) посликар, графичар, уметник

Шарл-Франсоа Добињи (Париз, 15.февруари 1871 - 19 февруари 1878) бил француски сликар и гарфичар. Неговите први дела поврзани се со минијатурно сликарство и декорација на ентериерот. Исто така бил и илустратор и рестауратор.

Најзначаен е по своите пејзажи со кои работи од 1838 година на во Парискиот салон. Бил следбеникна Барбизноската школа. Го негувал сликарството под ведро небо. На неговите пејзажи застапени се ведри тонови. Од 1860 година сè повеќе се запазува релјефната структура. Неговото сликарство завршило со големо влијание на имресионарни сликари и тоа посебно на Клод Моне и Писаро. Бил голем пријател на Короа.