Шаблон:Мат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

{{{1}}}

Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Шаблонот мат форматира формули со извод од HTML или викитекст на ист начин како формулите TeX на HTML, кои користат серифен фонт. Шаблонот ја користи класата texhtml, што има за цел да ја сведе големината на серифниот фонт на онаа на околниот бессерифен фонт (кај рува што користат бессерифен фонт). Шаблонот исто така оневозможува прелом на редовите.

Употреба[уреди извор]

Шаблонов користете го за да обвиткате формула вметната во ред со викитекст. Примери:

{{мат|''f''(''x'') {{=}} ''b''<sup>''x''</sup> {{=}} ''y''}}
дава: f(x) = bx = y
{{мат|sin &pi; {{=}} 0}}
дава: sin π = 0.
{{мат|<big>&int;</big>{{su|b=0|p=+&infin;}} ''e''<sup>−''x''</sup> d''x'' {{=}} 1}}
дава: +∞
0
ex dx = 1
'''{{мат|{{дропка|1|2}} − {{дропка|1|3}} {{=}} {{дропка|1|6}}}}'''
дава: 1213 = 16. Тројните апострофи од обете страни на формулата ја задебелуваат.
{{мат|({{квкор|2}})<sup>2</sup> {{=}} 2}}
дава: (Шаблон:Квкор)2 = 2.

Употреба на знаци за еднаквост и апсолутна вредност[уреди извор]

Ако користите единечен знак за еднаквост („=“), тогаш истиот нема да се испише, туку ќе покажува „{{{1}}}“. На пример, следниов код е неважечки:

{{мат|1 + 2 = 3}}
дава: {{{1}}}, which is invalid code

Затоа, или: (а) Започнете ја формулата со „1=“ како во примерот:

{{мат|1=1 + 2 = 3}}
дава: 1 + 2 = 3, или пак (б) ставете го знакот за еднаквост во двојни кадрави загради „{{=}}“ како во примерот:
{{мат|1 + 2 {{=}} 3}}
дава: 1 + 2 = 3.


Сличен проблем се и исправените црти („|“) што означуваат апсолутна вредност. Доколку не се внимава, системот ќе го сфати знакот како дел од шаблонската синтакса. Тука решението е поинакво: исправените црти треба да се запишуваат како „{{!}}“:

{{мат|{{!}}''f''(''x'') − ''a''{{!}} < ε}}
дава: |f(x) − a| < ε.

Параметри[уреди извор]

Следниве параметри се незадолжителни:

  • big=1 – ова го зголемува фонтот на формулата на 165%.
  • size=font-size – за да укажете големина на фонтот по ваш избор.
{{мат|big=1|1 + 2 {{=}} 3}}
дава: 1 + 2 = 3

Поврзано[уреди извор]

  • {{bigmath}} - за самостојни формули; користи поголем фонт за да го сведе исписот на големината на формулите на TeX (PNG-испис).