Црноштица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Местоположба на општина Босилеград на картата на Србија

Црноштица е село во општина Босилеград, Република Србија, која што е дел од Пчињскиот округ. Во 2002 година селото имало 190 жители.

Демографија[уреди | уреди извор]

Во селото Црноштица живеат 168 полнолетни жители, а просечната старост на населението изнесува 48,2 години (46,4 кај мажите и 50,1 кај жените). Во селото има 70 домаќинства, а просечен број на членови по домаќинство е 2,71.

Населението во ова село е многу нехомогено, а во последните три пописи приметен е пад во бројот на жители. Овое село е воглавно населено со Бугари (спрема пописот од 2002 година).

Бугари 105 55,26%
Југословени 43 22,63%
Срби 8 4,21%
Македонци 2 1,05%
Графикон на промената на бројот на жители во 20. век