Централен универзален магазин (Софија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Централен универзален магазин
Карта
Општи податоци
ГрадСофија
ЗемјаБугарија
Почната1956
Проектирање и изградба
АрхитектКоста Николов

Централен универзален магзин (бугарски: Централен универсален магазин), познат по кратенката ЦУМ — трговски центар кој се наоѓа во Софија, Бугарија.

Објектот бил изграден во 1956 година, а како главен архитект бил избран Коста Николов. Објектот има површина од 19.000 м2 на шест спратови, и 11.000 м2 на три спрата кои се користат како канцеларии. Во времето кога бил изграден, бил еден од најголемите на Балканот.