Прејди на содржината

Цезарова шифра

Од Википедија — слободната енциклопедија

Цезарова шифра е вид шифрирање со директна замена. При употребата на овој начин на шифрирање секоја буква се замнува само со една и секогаш иста друга буква, во целиот текст.

Според некои историски извори, овој начин на кодирање бил користен од Јулиј Цезар.

Математички запис[уреди | уреди извор]

За кодирање на македонската азбука се користи модул 31, а за англиската модул 26

Шифрирање

Дешифрирање

каде што n е клучот в случајот n = 3, x е вредноста на буквата а = 1, б = 2 итн.

Примена[уреди | уреди извор]

Најчесто користена верзија на Цезаровата шифра е кога секоја буква на компјутерската тастатура се заменува со соседната десна или лева соседна буква.

Така S се заменува со A, F се заменува со D, G се заменува со F итн.

Пример:
Текст: Ova e skriena poraka
Клуч: соседна десна буква
Код: Pbs r dltorms [ptsls