Цветна формула

Од Википедија — слободната енциклопедија

Цветна формула е израз во кој деловите на цветот се означени со голема почетна буква со нивното латинско име:

Други знаци кои се користат се:

  • 0 - недостаток на одделни делови
  • ~ - голем број на на делови
  • * - актиноморфен цвет
  • % - зигоморфен цвет

Пример, цветната формула на шипинка е: * K5 C5 A~ G~ - цветот е актиноморфен, чашката е составена од 5 чашкини ливчиња, венчето е составено од 5 венечни ливчиња, андрецеумот се состои од голем број на прашници, гинецеумот се состои од голем број на плодни ливчиња.