Хилијарх

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Хилијарх бил заповедник на 1000 војници. Александар Македонски го присвоил овој чин од чинот хазарапатиш во Ахеменидското царство. Хилијархот извршувал и воени и цивилни должности.

Александар Македонски за прв пат го доделил овој чин на Хефестион, но по Хефестионовата смрт, чинот му бил доделен на Пердика.