Хетајри

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Хетајри претставувала стара установа (институција) во политичкиот и воениот систем на Античка Македонија, составена од околу 100 на број македонски благородници[1]. Хетајрите биле придружници на кралот во мир, кога со него учествувале на најголемите празници и обреди, но и во војна кога се бореле како коњаници под негово заповедништво[2]. Во некои историски извори оваа древна македонска установа се среќава и под имињата кралски пријатели или пријатели на кралот, бидејќи нејзините членови биле во најблиски односи со кралот уште од неговото детство и често го советувале за важни прашања од политичкиот и воениот живот.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Проева, Наде. Александар Македонски - живот и дело. Библиотека Historia Antiqua Macedonica, кн. 10. Скопје, 2012. стр.320
  2. Проева, Наде. Александар Македонски - живот и дело. Библиотека Historia Antiqua Macedonica, кн. 10. Скопје, 2012. стр.320