Хенриета Лакс

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бронзена статуа од Хенриета Лакс откриена во 2021 година на Универзитетот во Бристол (Велика Британија)

Хенриета Лакс (1 август 1920 – 4 октомври 1951) била Афроамериканка[1] од чии канцер-клетки е добиена клеточната линија HeLa, првата бесмртна хумана клеточна линија и една од најзначајните клеточни линии во медицинските истражувања. Бесмртана клеточна линија се размножува неограничено под одредени услови, а HeLa клеточната линија продолжува да биде извор на непроценливи податоци до ден денешен.[2]

Лакс не била свесна дека се искористени клетките добиени со биопсија за време на нејзиниот третман на цервикален канцер во болницата Џонс Хопкинс во Балтимор, Мериленд, САД, во 1951. Овие клетки потоа биле култивирани од страна на Џорџ Ото Геј, кој ја создал клеточната линија позната како HeLa, која сè уште се користи во медицинските истажувања.[3] Како што била тогашната пракса, не била noтребна согласност за култивирање на клетките добиени од третманот на Лакс. Во согласност со денешните стандарди, ниту таа ниту нејзиното семејство не добиле компензација за нивното извлекување и или употреба.

И покрај тоа што некои информации за потеклото на HeLa клеточната линија биле познати на истажувачите после 1970, семејството на Лакс дознало за тоа во 1975.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Butanis, Benjamin. „The Legacy of Henrietta Lacks“. Johns Hopkins Medicine. Посетено на August 2, 2018.
  2. Zielinski, Sarah (January 2, 2010). „Cracking the Code of the Human Genome. Henrietta Lacks' 'Immortal' Cells“. Smithsonian. Посетено на December 31, 2016.
  3. Grady, Denise (February 1, 2010). „A Lasting Gift to Medicine That Wasn't Really a Gift“. The New York Times. Посетено на August 19, 2012.