Хелоуин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето


Helloween
Основни податоци
ПотеклоHamburg, West Germany
Жанр(ови)
Години активност1984–present
Прод. куќа/ќи
Сродни групи
Членови
*Michael Weikath
Некогашни членови
*Ingo Schwichtenberg
  • Roland Grapow
  • Uli Kusch
  • Mark Cross
  • Stefan Schwarzmann
  • Хелејн е германски електричен метал бенд, основан во 1984 година во Хамбург, Западна Германија од страна на членовите на групите Iron Fist и Gentry. Првата постава се состоела од пејачот и гитаристот за ритам, Каи Хансен, басистот Маркус Гроскопф, водечкиот гитарист Мајкл Ваикат и тапанарот Инго Швиштенберг . По издавањето на само-насловен ЕП и нивниот деби-албум Walls of Jericho во 1985 година, тој се проширил во квинтет со додавање на пејачот Мајкл Киске, а Хансен решил да се фокусира на гитарата. Под оваа постава, тие ги објавија албумите „ <i id="mwFw">Keeper of the Seven Keys</i> “ (1987 и 1988 година), кои го основаа Хуелин како забележителен хеви метал бенд и доведоа до создавање на поджанр на метал музика. Хансен го напушти бендот веднаш по објавувањето на Дел II и беше заменет со Роланд Грапов . По напуштањето на Хелејн, Хансен го формираше Гама Реј .

    Првите два албума на Хелејн без Хансен, Пинк Бубули Гу Апе (1991) и Камелеон (1993), беа комерцијални и критични неуспеси, [1] што создадоа тензии помеѓу членовите на групата и доведоа до отпуштање на Швиштенберг и Киске. Тие беа заменети со Ули Куш и Енди Дерис, соодветно. Албумите објавени под оваа постава, Master of the Rings (1994), Времето на заклетвата (1996), Better Than Raw (1998) и The Dark Ride (2000) добија потопол прием и од обожавателите и од критичарите, постепено повторно воспоставување на Хелејн како успешен бенд.

    Стабилна постава (2005–2016)[уреди | уреди извор]

    Хелејн на Пржистан Вудсток во 2011 година

    "Kai said something like, 'Michael, if we don't ever do anything again under the name of Helloween, we're just idiots.' [...] and I just said, 'You know what, Kai? I'm open.'"

    Michael Kiske in 2017, on when Kai Hansen convinced him to perform with Helloween again.[2][3]
    Хелејн настапи на Wacken Open Air во 2018 година. Од лево кон десно: Маркус Гроскопф, Саша Гертнер, Каи Хансен, Мајкл Ваикат и Даниел Ломбле .

    Членови на бендот[уреди | уреди извор]

    Current members

    Additional musicians

    • Jörn Ellerbrock – keyboards, piano (1988–2003)
    • Matthias Ulmer – keyboards (2007–2010)
    • Eddy Wrapiprou – keyboards (2010–present)

    Former members

    Временска рамка[уреди | уреди извор]

    Награди и номинации[уреди | уреди извор]

    Награди Метал Хамер (ГЕР)

    Дискографија[уреди | уреди извор]

    • Wallидови од Ерихон (1985)
    • Чувар на седумте клучеви: Дел I (1987)
    • Чувар на седумте клучеви: Дел II (1988)
    • Пинк меурчиња одам (1991)
    • Камелеон (1993)
    • Господар на прстените (1994)
    • Времето на заклетвата (1996)
    • Подобро од суров (1998)
    • Метал ukeубокс ( насловен албум, 1999 година)
    • Темна возење (2000)
    • Зајакот не доаѓај лесно (2003)
    • Чувар на седумте клучеви: Наследството (2005)
    • Коцкање со ѓаволот (2007)
    • Невооружени - Најдоброто од 25-годишнината (акустичен / симфониски повторно снимен албум, 2009 година)
    • 7 грешници (2010)
    • Директно од пеколот (2013)
    • Моето Бого-дадено право (2015)
    • „Official Helloween Website: History“. Архивирано од изворникот на 15 April 2009. конс. 2009-05-17. 
    • „MICHAEL KISKE Explains Decision To Reunite With HELLOWEEN: 'I Can't Really Be Angry Anymore'. Blabbermouth. 7 February 2017. конс. 19 November 2017. 
    • „MICHAEL KISKE DETAILS HOW HELLOWEEN REUNION TOOK SHAPE“. Loud Wire. конс. 19 November 2017.