Прејди на содржината

Хаски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хаски

Хаски е генерален поим за повеќе раси на кучиња кои се користат како кучиња за влечење санки. Поради нивната јачина и издрживост, името хаски се користи многу често за спортски маскоти. Хаските биле примарно користени како кучиња за влечење санки во северните региони, но сега се чуваат и како миленичиња. Историски, зборот хаски е видоизменета варијанта на дерогативниот збор "ески", кој го користат инуитските племиња откриени од страна на Европејците кои навлегле во нивните области.

Хаски се средни големи кучиња одгледани посебно за да преживеат во поларни услови. Во врска се со самојед и маламут.

Постојат два вида хаски - сибирски поголем и малку помали, алјаски. И двете имаат сина или кафена боја на очи, а 20 проценти имаат сина и кафеава боја на очи.