Прејди на содржината

Форд Ескорд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прва Генерација на Форд Ескорд

Форд ескорд е мал семеен автомобил кој беше произведен од Форд Европа од 1968 до 2004 година. Името на Форд ескорд беше применето и за неколку различни мали автомобили произведени во Северна Америка од страна на Форд помеѓу 1981 и 2003 година.

Во 2014 година, Форд го обнови името на придружба за автомобил заснован на втората генерација на Форд Фокус, продаден на кинескиот пазар.

Првата генерација на Форд ескорд беше воведена во Ирска и во Обединетото Кралство на крајот од 1967 година, правејќи го своето деби на Саемот во Брисел во јануари 1968 година.[1] Тоа ја замени успешната, долготрајната Англија. Автомобилот бил претставен во континентална Европа како производ на Фордовата европска операција. Производството на придружба започна во фабриката Halewood во Англија за време на последните месеци од 1967 година, и за пазарите на левата рака во текот на септември 1968 година во фабриката Форд во Генк. Првично, континенталното придружба малку се разликуваше од изградените во Велика Британија под кожата. Предната суспензија и управувачката опрема беа различно конфигурирани и сопирачките беа опремени со двојни хидраулични кола; исто така, тркалата поставени на Генк-изградените придружба имале пошироки краци.На почетокот на 1970 година континенталното европско производство премина во нова фабрика на работ на Сарлуј, Западна Германија.

  1. „Show in Brussels“. Autocar. 128 (3754): 44–47. 25 January 1968.