Фондација Метаморфозис

Од Википедија — слободната енциклопедија
Метаморфозис
Основана1999
Мреж. местоwww.metamorphosis.org.mk

Метаморфозис е независна, непартиска и непрофитна фондација со седиште во Скопје, Република Македонија. Мисијата на Метаморфозис е да придонесе за развој на демократијата и подобрување на квалитетот на живеење преку иновативна примена и ширење на знаењето. Наши главни вредности се отвореност, еднаквост и слобода.

Метаморфозис започна со работа во 1999 година како дел од програмата за електронско издаваштво на Фондацијата Институт отворено општество - Македонија. Во 2004 година стана посебен правен субјект.

Програми[уреди | уреди извор]

Список со програми на Фондацијата Метаморфозис:

1. Човекови права

 • Приватност и сигурност
 • Слобода на изразување
 • Права на пристап за сите

2. Social Innovation – Општествена иновација

 • Нови медиуми
 • Надминување на дигитален јаз
 • Слободен софтвер
 • Криејтив комонс
 • Јавна сопственост (Communia)
 • Отворен пристап
 • Отворени образовни ресурси
 • е-Бизнис

3. Добро владеење

 • Транспарентност и отчетност
 • е-Владеење

4. Животна средина

 • е-Отпад
 • Зелена ИТ

5. Услуги

Надворешни врски[уреди | уреди извор]