Фитохемија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Фитохемијата е наука која ги изучува супстанците во растенијата. Многу од тие супстанци обезбедуваат заштита од напади на инсекти и болести. Голем дел од нив покажуваат лековити својства кај луѓето. Фитохемијата може да се смета за гранка на хемијата и ботаниката.