Финансиска установа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Најстара финансиска институција во светот, Банка Монте деј Паски ди Сиена, основана во 1472 година.

Финансиска установа или банкарска установа — установа која обезбедува услуги како посредник на финансиските пазари. Општо кажано, постојат три главни типа на финансиски установи[1][2]:

  • Депозитни установи - институции што земаат депозити кои прифаќаат и управуваат со депозити и даваат заеми, вклучувајќи банки, кредитни унии, доверливи компании и компании за хипотекарни заеми;
  • Договорни установи - осигурителни компании и пензиски фондови
  • Инвестициони установи - инвестициски банки, ангажмани за осигурување, брокерски фирми.

Финансиските институции можат да се разликуваат во две категории според сопственичката структура:

  • Комерцијални банки
  • Кооперативни банки

Некои експерти гледаат тренд кон хомогенизација на финансиските установи, што значи тенденција да се инвестира во слични области и да има слични деловни стратегии. Последица на ова може да биде помалку банки што служат специфични целни групи, а производителите од мал обем можат да бидат недоволно опслужувани[3]. Ова е причината зошто целта на Обединетите нации за одржлив развој 10 е подобрување на регулативата и следењето на глобалните финансиски институции и зајакнување на таквите регулативи[4].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Siklos, Pierre (2001). Money, Banking, and Financial Institutions: Canada in the Global Environment. Toronto: McGraw-Hill Ryerson. стр. 40. ISBN 0-07-087158-2.
  2. Robert E. Wright and Vincenzo Quadrini. Money and Banking: Chapter 2 Section 5: Financial Intermediaries.[1] Accessed July 24, 2012
  3. Jayati Gosh (January 2013). „Too much of the same“. D+C Development and Cooperation/ dandc.eu.
  4. „Goal 10 targets“. UNDP (англиски). Архивирано од изворникот на 2020-11-27. Посетено на 2020-09-23.