Физикална терапија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Физикална терапија
Медицинска процедура
Воени физиотерапевти кои работат со пациенти со балансирани проблеми, ортопедски, ампутaции, Испитување на сила на мускулите , флексибилност, заеднички опсег на движење и рамнотежа.
ICD-9-CM93.0-93.3
MeSHD026761
Други кодови:{{{OtherCodes}}}

Физикална терапија (PT) - исто така познато како физиотерапија, е  здравствено занимање кои, со користење на механички сили и движења [Био-механика или Кинезитологија ], Мануелна терапија, вежби терапија, електро-терапија, лекува оштетувања и да промовира мобилност и функција. Физикалната терапија се користи за подобрување на пациентот квалитетот на живот преку преглед, дијагноза, и физикална интервенција. Тоа се врши од страна на физикални терапевти (познати како физиотерапевти во многу други земји).

Во прилог е клиничка пракса, други активности опфатени во физикалната професија вклучуваат истражување, едукација, консултации, и администрација. Физикалните услуги може да бидат обезбедени како основна нега, третман или заедно, или во врска со, други медицински услуги.