Ферекрат

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ферекрат - старогрчки писател.

Творештво[уреди | уреди извор]

ферекрат бил помлад современик на Кратет и претставник на Старата античка комедија. Негово најпознато дело е „Дивјаци“, прикажано во 420 година. Во оваа комедија се прикажуваат луѓето на кои им здодеало општеството и затоа одат кај дивјаците. Меѓутоа, ниту нивниот живот не им се допаднал.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Objašnjenja i napomene“, во: Aristofan, Lisistrata. Beograd: Rad, 1963, стр. 92.