Фармакоекономија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Фармакоекономија е научна дисциплина која се занимава со споредба на вредноста на еден лек и терапија со друга.[1][2] Претставува поддисциплина на здравствена економија. Една фармакоекономска студија врши евалуација на трошокот (изразен во монетарни единици) и ефектите (изразени во монетарна вредност, ефективност или подобрен квалитет на живот) на фармацевтски производ.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Mueller, C; Shur, C.; O'Connell, J.. Prescription Drug Spending: The Impact of Age and Chronic Disease Status.. „American Journal of Public Health“ том  87 (10): 1626–29. doi:10.2105/ajph.87.10.1626. 
  2. Arnold, Renée J.G.; Ekins, Sean. Time for Cooperation in Health Economics among the Modelling Community. „PharmacoEconomics“ том  28 (8): 609–613. doi:10.2165/11537580-000000000-00000. PMID 20513161.