Фалкион

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Falchion.jpg

Фалкион — вид оружје што се користело во средниот век. Фалкион е многу сличен на мачета.

Долго се сметало дека фалкионот се користел како селско оружје, но се покажало дека е токму спротивното. Овој меч се користел од страна на благородништвото, професионалните војници и богатите. И покрај неговиот силен изглед, тој е тенко оружје, слично по тежина на мечот. Фалкионот има широко, понекогаш закривено, едноножно сечило кое постепено се протега кон врвот. Ова оружје е наменето исклучиво со цел заздравување на раните со сечење, и било користено против слабо оклопни или неоклопни противници.