Факториел

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
n n!
0 1
1 1
2 2
3 6
4 24
5 120
6 720
7 5040
8 40320
9 362880
10 3628800
15 1307674368000
20 2432902008176640000
25 1,5511210043⋅1025
50 3,0414093202⋅1064
70 1,1978571670⋅10100
100 9,3326215444⋅10157
170 7,2574156153⋅10306
171 1,2410180702⋅10309
450 1,7333687331⋅101000
1000 4,0238726008⋅102567
3249 6,4123376883⋅1010000
10000 2,8462596809⋅1035659
25206 1,2057034382⋅10100000
100000 2,8242294080⋅10456573
205023 2,5038989317⋅101000004
1000000 8,2639316883⋅105565708
1,0248383838⋅1098 101,0000000000⋅10100
10100 109,9565705518⋅10101
1,7976931349⋅10308 105,5336665775⋅10310

Во математиката, факториел на позитивен цел број n, (се означува со n!), претставува производ на сите природни броеви помали или еднакви на n. На пример,

Вредноста на 0! е 1.