Управувачка единица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Анимација на контролната матрица на едноставна тврда жица контролна единица која изведува LDA-инструкција

Управувачката единица врши контрола и синхронизација на работата на обработувачот со работата на другите единици на личниот сметач. Таа ги препознава програмските наредби и генерира низа контролни сигнали за нивно извршување. Притоа, секоја наредба предизвикува еднозначна низа од акции.