Управа за финансиско разузнавање

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Управата за финансиско разузнавање е државна установа во Република Македонија со надлежности во борбата против перењето пари, организираниот криминал и финансирањето на тероризмот.

Организациска поставеност[уреди | уреди извор]

Задачи и активности[уреди | уреди извор]

Меѓународна соработка[уреди | уреди извор]

Управата за финансиско разузнавање е член во групата ЕГМОНТ и од 2004 година е рамноправен партнер на Единиците за финансиско разузнавање од светот. Од 1998 година, Македонија е членка и на Комитетот на експерти за евалуација на мерките за спречување на перење пари и финансирање на тероризам при Советот на Европа (MONEYVAL). До сега Управата за финансиско разузнавање има потпишано 49 меморандуми за соработка со единиците за финансиско разузнавање од следниве земји: Бугарија, Словенија, Србија, Албанија, Романија, Украина, Босна и Херцеговина, Полска, Русија, САД, Чешка, Косово, Луксембург, Молдавија, Црна Гора, Аруба, Белгија, Грузија, Тајван, Монако, Холандски Антили, Мексико, Гватемала, Турција, ОАЕ, Перу, Англија, Португалија, Белорусија, Нигерија, Латвија, Сан Марино, Норвешка, Аргентина, Канада, Естонија, Ерменија, Британски Девствени Острови, Малави, Унгарија, Израел, Австралија, Финска, Холандија, Андора, Бермуди, Бахами.[1]

Официјално мрежно место[уреди | уреди извор]

www.ufr.gov.mk

Наводи[уреди | уреди извор]